Iedereen die vanaf komende zomer de Nederlandse grens passeert wordt geregistreerd en.....gecontroleerd. Als het aan de regering ligt, treedt dit jaar een nieuw grensbewaking-systeem in werking onder de naam @migo-Boras.

Camera's langs de grens fotograferen elke auto die langs komt van de voorkant en van de zijkant. In enkele seconden wordt het kenteken door de systemen van politie, justitie, defensie en de AIVD gehaald. Mocht het kenteken geregistreerd staan bij een van deze diensten dan kan de auto direct staande worden gehouden.

Maar het systeem kan meer. Want door alle auto's te fotograferen ontstaat een goed beeld van verkeersstromen en dit levert veel informatie op over wie wanneer de grens oversteekt.

Volgens verantwoordelijk minister Gerd Leers is het systeem bedoeld om beter op te kunnen treden tegen illegalen, mensensmokkelaars of andere criminele bendes.

Maar er is veel kritiek. Brussel stelde vragen aan het kabinet en ook buurland Duitsland is niet blij met het systeem.

Verschillende privacy-organisaties luiden de noodklok. Volgens hen wordt met dit systeem een grens overschreden. Want in de Nederlandse wet staat dat opsporingsdiensten pas mogen onderzoeken als er sprake is van redelijke verdenking van een strafbaar feit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.