In mei blijkt uit een uitzending van EenVandaag dat een zwanendrifters uit Nieuwerbrug zwanen mishandelden en de regels omtrent zwanendriften overtreden.

Twee families in Nederland hadden een ontheffing om zwanen te driften; het in wild houden van zwanen. In de uitzending is te zien hoe ze op ruwe wijzen jonge wilde knobbelzwanen uit de vrije natuur te vangen. Ook worden jonge dieren door de drifters geleewiekt, dit mag normaal gesproken alleen door een dierenarts gebeuren. 

Ook is te zien hoe een dierenarts, die als klokkenluider de zaak onder de aandacht bracht mishandeld wordt door de zwanendrifters. Staatssecretaris Dijksma zegt na de uitzending de ringplichtontheffing van de zwanendrifters in te trekken. Maar twee maanden na de uitzending blijkt uit een nieuwe uitzending dat de zwanendrifters nog gewoon hun gang gaan.

De uitzendingen leiden tot een mailbombardement en Kamervragen. Het OM besluit deze maand tot vervolging van de zwanendrifters.   

Kijk hieronder de uitzendingen van EenVandaag terug. Rechtsboven op deze pagina zijn beelden die de klokkenluider in deze zaak zelf maakte terug te zien.

Staatssecretaris Dijksma: Zwanendriften verbieden

Politie grijpt nauwelijks in bij zwanendrifters 

Fragment 1

Fragment 2

Fragment 3

Fragment 4