Ouderen met een migratieachtergrond zijn vaak al tientallen jaren hier, maar hebben toch moeite om een sociaal leven op peil te houden. Op latere leeftijd kan de eenzaamheid toeslaan. Bij dit initiatief worden deze ouderen uit hun isolement getrokken.

Khalid Mahmoud emigreerde in de jaren '90 vanuit Soedan naar Nederland. Hij trouwde hier, maar uiteindelijk kwam er ook een scheiding en werd hij ook dakloos. Hij verloor de verbinding met zichzelf en met de samenleving. Door het project 'Gouden Mannen' ging Mahmoud zich minder eenzaam voelen.

Ouderen met migratieachtergrond

Inmiddels zit Mahmoud er heel anders bij. "Het is een gouden kooi, binnen een gezin ben je niet eenzaam, maar op straat voelen mensen zich wel eenzaam." Via het project lukte het Mahmoud zich minder eenzaam te voelen.

Magdy Khalil is de initiatiefnemer van het project. Hij wilde juist mannen met een migratieachtergrond helpen om het beste uit zichzelf te halen. Het is een groep waar je vaak weinig over hoort, maar die door Magdy in elk geval niet over het hoofd werden gezien. "Je ziet wel dat het een groot probleem is. Om die mannen te bereiken is ook een uitdaging. We zijn er wel van overtuigd dat we de mannen nu goed aan ons kunnen binden. We zijn weliswaar erg afhankelijk van bijvoorbeeld maatschappelijk werk of de sociale dienst die een grote toeleverancier is van deze mannen. Maar dan komen ze ook."

Als je stopt met werken

Mahmoud is niet de enige, jaarlijks doen tientallen mannen uit Amsterdam mee aan het nu nog alleen Amsterdamse project. Ze leren er voor zichzelf opkomen, worden assertiever en zien weer perspectief in hun leven. De mannen ontmoeten elkaar sinds 1,5 jaar elke week. Vriendschappen bloeien op en de mannen voelen zich met elkaar verbonden. Ze bespreken van alles, Altaf Khan leefde door het project weer helemaal op, hij belandde in Nederland vanuit Pakistan in de jaren '70. Hij werkte zijn hele leven, maar toen hij stopte met werken omdat hij met pensioen ging was hij alle structuur en ritme in zijn leven kwijt.

Nu heeft hij weer lol in het leven. "Na mijn pensioen 2 jaar terug miste ik mijn collega's, mijn werkplek. Ik heb toen financiële problemen gehad, ik kwam bij maatschappelijk werk terecht. Nu heb ik mijn plek weer gevonden. Het voelt alsof ik weer leef, ik ben gelukkig. Ik heb een groep gevonden waarbij ik kan praten over alles."

Interesse uit andere steden

De mannen ontmoeten elkaar via SEZO, maatschappelijke dienstverlening in Amsterdam Nieuw-West. "Je moet die verbinding organiseren. Ik weet ook wel dat er veel mensen zijn die iets willen doen voor een ander en in Amsterdam begint het nu goed te lopen, dat heeft even geduurd", vertelt Magdy Khalil.

Ook andere steden hebben interesse getoond in het project van Magdy. "We zitten nu ook in het groeiprogramma van het Oranje Fonds. We hebben laatst een bezoek gehad vanuit Rotterdam en we zijn in Utrecht geweest, en er is ook in andere steden interesse voor dit project."

VIDEO: Als je alles kwijt bent, en toch je geluk weer terugwint

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.