Ouder dan vijftig en werkloos? Vergeet het dan maar. Dat zou je kunnen concluderen als je de statistieken van het CBS erbij haalt. 31 procent van de langdurig werklozen is tussen de 55 en 65 jaar oud. Toch kan er nog een heel werkzaam leven voor je liggen, ook na je 55e. Bijvoorbeeld door een ambacht te leren.

Het initiatief van de Nederlandse Ambachtsacademie is een groot succes. Drieduizend mensen meldden zich aan om een ambacht te leren. De Ambachtsacademie kan niet iedereen bedienen. Dit jaar zijn bijna 70 mensen 'bemiddeld'. Zij volgen nu een opleiding tot stoffeerder, schoenmaker, glazenier. Tijdens hun opleiding worden ze betaald door het UWV. Daarna is het de bedoeling dat ze in dienst komen, of een eigen bedrijf starten.

Korte carrière als ZZP'er

Rob Poelman werkte tot zijn 55e als salesmanager in de buitensport-industrie. Maar plots werd zijn contract beëindigd, en stond hij op straat. Een korte carrière als ZZP'er beviel hem slecht. En toen viel zijn oog op een advertentie van de Ambachtsacademie. Een opleiding tot glazenier, dat leek hem wel wat.

Inmiddels is hij leerling glazenier bij Brandglass in Zwolle. En in zijn eerste halve jaar restaureerde hij de glas in lood vensters van de Protestants Christelijke kerk in Wapenveld. "Het is een prachtig vak, en ik kan me heel goed voorstellen dat ik dit de komende 12 jaar doe", zegt Rob.

Weg geautomatiseerd

Dolly Bok werkte 25 jaar voor een verzekeringsmaatschappij. Maar ook zij verloor haar baan. Weg geautomatiseerd. En ze merkte dat het lastig was in dezelfde branche een andere baan te krijgen. Te oud, te duur. Maar sinds mei dit jaar is ze in de leer bij René van der Drift, meubelstoffeerder in Voorburg.

Van der Drift is enthousiast. Juist de levenservaring van Dolly voegt iets toe aan zijn bedrijf. En iemand die enthousiast is en niet twee linkerhanden heeft, kan hij altijd gebruiken.

Restauratie van monumenten

Elrie Bakker-Derks, voorzitter van de Ambachtsacademie, signaleert dat in allerlei levendige ambachten voldoende werk is, en veel te weinig personeel. De helft van alle glazeniers bijvoorbeeld beëindigt het bedrijf. En er zijn miljoenen beschikbaar voor de restauratie van monumenten. Wie gaat dat doen als er geen glazeniers meer zijn?

Maar Bakker-Derks heeft een probleem: het geld is op. Het ministerie van Sociale Zaken subsidieert het project 'instroom' tot 1 januari 2019. Inmiddels hebben de VVD en het CDA wel een amendement ingediend in de Kamer om het project drie jaar te ondersteunen. De Tweede Kamer stemt hier volgende week over.

Bij belangstelling kan je je via de site www.ambachtsacademie.nl aanmelden als leerling.