De veerdienst van Harlingen naar Terschelling en Vlieland komt volledig in handen van Rederij Doeksen. Het bedrijf neemt de schepen en veerdienst over van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). Hiermee is een einde gekomen aan de jarenlange concurrentiestrijd tussen de twee rederijen.

EVT bood sinds 2009 goedkope reizen aan, waardoor concessiehouder Doeksen verlies leed. De rederij besloot  minder te gaan varen in het winterseizoen, wat veel gevolgen had voor de eilandbewoners. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) besloot daarop de veerdiensten van EVT te verbieden. Het gerechtshof draaide deze beslissing echter terug na een kort geding, aangespannen door EVT. 

Mansveld heeft de beide veerdiensten nu opnieuw om de tafel gebracht. Door deze schikking krijgen de eilandbewoners meer inspraak in het vervoersplan van TSM Doeksen. Ook is de veerverbinding is voor de komende 15 jaar veiliggesteld.

EVT ontvangt en vergoeding van 9 miljoen euro. In ruil daarvoor trekt het bedrijf alle juridische procedures in. 

Bekijk rechtsboven de reportages die EenVandaag eerder maakte over de jarenlange veerbotenoorlog en de verdeling die het onder de eilandbewoners veroorzaakte.

De veerbotenoorlog op de wadden

Hoe een veerboot de eilanders verdeelt.....

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.