De temperaturen stijgen en dus word je weer om de oren geslagen met tips wat je wel en juist niet moet doen in de warmte. Wist je al dat het gevaarlijk is om je auto vol te tanken als de temperaturen stijgen?

Het Algemeen Dagblad meldt dat je bij temperaturen van 30 graden en hoger niet je auto moet voltanken. Zij verwijzen naar een advies van de Duitse Automobilclub Kraftfahrer-Schutz (KS).

Benzine en diesel zetten uit

De reden? De hitte zorgt ervoor dat benzine en diesel uitzetten. In de brandende zon zou er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting kunnen lekken.

Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, de lak van de auto of de bodembescherming, het is ook gevaarlijk. Want in extreme gevallen kan er zelfs brand uitbreken doordat de brandstof op het uitlaatsysteem terechtkomt.

1 liter meer volume op tank van 50 liter

Het probleem zit hem allemaal in het temperatuurverschil: brandstof wordt opgeslagen in ondergrondse tanks bij een temperatuur van 5 tot 10 graden. Als het buiten 30 graden of warmer is, zorgt dat voor een snelle opwarming van de brandstof van meer dan 20 graden.

De benzine of diesel zet dan in je tank met ongeveer 2 procent uit, wat overeenkomt met 1 liter meer volume in een tank van 50 liter.

Stoppen als tankpistool afslaat

Het beste is om de auto af te tanken en meteen te stoppen wanneer het tankpistool automatisch afslaat en niet door te gaan tot de rand van de vulopening zichtbaar is.

Ook wordt aangeraden om alleen vol te tanken wanneer je daarna nog een grotere afstand moet afleggen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.