De Amerikaanse president Donald Trump laat er geen gras over groeien: we moeten meer gaan betalen voor Defensie en ons aan de NAVO-norm houden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er hangt een enorm prijskaartje aan.

Donald Trump kwam vorige week al met een aanmaning. Minister-president Mark Rutte krijgt een brief uit Washington met de mededeling dat we veel te weinig betalen. Persoonlijk ondertekend door Trump. In de brief een impliciet dreigement: gaan de uitgaven niet omhoog dan kan dat gevolgen hebben voor de militaire aanwezigheid van Amerika in Europa. Ook andere landen die ver onder de norm zitten krijgen de brief.

Bij de NAVO-top in Brussel matigt Trump zijn toon niet. Al voor het ontbijt krijgt Duitsland een veeg uit de pan. Bij een fotosessie herhaalt Trump het weer: “Andere landen betalen niet genoeg.” Naast hem staat secretaris-generaal Jens Stoltenberg die ongemakkelijk kijkt bij de uitspraken van de president.

Om hoeveel geld gaat het?

Nederland heeft de afgelopen twintig jaar alleen maar bezuinigd op Defensie. En dat is terug te zien in de cijfers.  Zelfs met de 1,5 miljard euro extra per jaar die Defensie deze kabinetsperiode krijgt lopen we de achterstand niet in. We blijven steken rond de 1,1%.

De NAVO-norm wordt berekend op basis van het Bruto Binnenlands Product en is 2% van onze totale economie. Hoe groter de economie hoe meer geld er dus naar Defensie moet. 1,5 miljard euro is dan ook veel te weinig om ons dichterbij de NAVO-norm te brengen. Als we de norm willen halen moet je aan een veelvoud van dat bedrag denken. Zeven tot acht miljard euro extra per jaar. 

Waar dat geld vandaan moet komen is de grote vraag. Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat inmiddels 62% van de Nederlanders vindt dat we de NAVO-norm moeten halen. Maar toen we doorvroegen waar dat geld dan vandaan moet komen werd het moeilijker.  Zo mag het niet ten koste gaan van onderwijs, armoedebestrijding, criminaliteit, pensioenen, gezondheidszorg en zelfs het klimaat scoort hoger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.