Het kan weer: lekker op het terras een fles wijn bestellen. Maar wijnkenner Ilja Gort waarschuwt: "1 fruitvlieg kan je hele fles wijn in een klap verpesten." En daar heeft hij helemaal gelijk in.

"Een fruitvliegje kan een hele fles wijn om zeep te helpen. Als je op het terras zit, een lekker flesje hebt besteld dat redelijk aan de prijs is en een fruitvlieg vliegt er in, dan is die wijn weg", beweert wijnkenner Gort.

Maagdelijkheid proef je

"Het zijn juist de maagdelijke fruitvliegjes die met de uitstoot van feromonen mannetjes willen lokken. En als díe fruitvliegjes met feromonen in de wijn terechtkomen, dan proef je dat", legt Joost van den Heuvel uit, die onderzoek doet naar fruitvliegjes.

Maar niet elk fruitvliegje doet jouw fles wijn dus kwaad, want van vrouwelijke fruitvliegjes die al een keer eitjes hebben gelegd en van de mannelijke fruitvliegjes heb je geen last. Zij verpesten de smaak van je wijn niet.

Lees ook

Alcoholisten onder de insecten

Of jij het proeft als er een maagdelijk fruitvliegje in je wijn heeft gezeten is misschien de vraag, maar wijnkenners proeven het zeker. "In de wijnmakerij ruik je die fruitvliegjes echt. Die hebben ook direct effect op de wijn. De geur kan ook echt op de wijn slaan. Het is een muffige smaak die ze overbrengen", vertelt wijnboer Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente.

Ook bioloog Midas Dekkers is stellig over het minuscule beestje: "Het zijn de alcoholisten onder de insecten. Er is geen insect dat zo goed tegen alcohol kan als een fruitvlieg", zegt hij. Maar, tot op zekere hoogte, want als ze teveel binnen krijgen gaan ze wel dood. Los van het feit of de fruitvlieg tegen alcohol kan: pas op voor fruitvliegjes bij je glas of fles wijn. Je ziet niet met het blote oog of je met een maagdelijke vlieg te maken hebt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.