In Nederland rijden er ongeveer 3.500 Stint's rond die kinderen van basisschoolleeftijd rondrijden. Vanaf je zestiende mag je, zonder rijbewijs of enige vorm van training, een Stint besturen. Oscar Ebbeling is rij-instructeur en vindt dat de instructie voor het rijden op een Stint tekort schiet. "Ik vind het belachelijk dat gebruikers nu alleen een korte uitleg krijgen."

Aanleiding voor de discussie is het ongeluk vanochtend is Oss, waarbij een Stint geschept werd door een trein. Vier kinderen zijn om het leven gekomen, een volwassene en een ander kind liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

Uitleg Stint te summier

Oscar is al een half jaar aan het lobbyen om te zorgen dat er een goede training komt voor het rijden met de Stint. Hij vindt het belachelijk dat gebruikers nu alleen een korte uitleg krijgen van de producent zelf en dan gewoon de openbare weg op mogen met tien kinderen. "Die korte uitleg is veel te weinig. Het is alleen een paar knopjes drukken en een rondje rijden."

Op dit moment is er geen enkele cursus die gebruikers kunnen volgen en daar wil hij verandering in brengen. Oscar heeft daarvoor contact met Veilig Verkeer Nederland, de kinderopvang en de makers van de Stint zelf."Meer training is belangrijk, omdat er kinderen bij betrokken zijn. Voor een brommer heb je een certificaat nodig, maar voor een Stint niet. Dat is toch bizar." Hij hoopt zo snel mogelijk met de cursus te kunnen starten.

LEES OOK

Edwin Renzen, eigenaar van het bedrijf dat de Stint produceert, is zwaar aangeslagen door het ongeluk. “Ik heb er geen woorden voor. Dit is de ergste nachtmerrie voor ouders.”  Zijn bedoeling was om door de komst van de elektrische bakfiets het verkeer rond scholen juist veiliger te maken. 

info
clock 20-09-2018 11:35

Een Stint is een elektrische bakfiets, speciaal ontwikkeld voor de kindopvang. Het voertuig werd in 2012 gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en is toelating tot de openbare weg verkregen in de categorie ’bijzondere bromfiets’ door de minister van Infrastructuur en Milieu (destijds Melanie Schultz van Haegen).

'We zien er zelfs stagiares op rijden'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat er een rijvaardigheidstraining gevolgd moet worden bij aflevering van de Stint. "Je moet ermee leren rijden. Wij adviseren dat ook aan onze leverancier, maar verplichten dat niet. Ook zien en horen we vaak dat er stagiaires op rijden", aldus José de Jong, woordvoerder VVN.