Niet een kwart, zoals Staatsbosbeheer in haar rapportages aangaf, maar driekwart van de Heckrunderen in de Oostvaardersplassen is de afgelopen winter om het leven gekomen. Dat concludeert de Stichting Welzijn Grote Grazers na de telling van dode dieren op luchtfoto’s en vanaf de grond.

De afgelopen winter stierven er volgens de stichting 312 Heckrunderen, terwijl minister Verburg eerder in een rapportage over de Oostvaardersplassen melding maakte van 140 dieren. Volgens de Stichting Welzijn Grote Grazers zijn de dieren overleden door voedseltekort die ook nu nog in het gebied zou aanhouden. De Oostvaardersplassen is een natuurgebied waar de flora en fauna op een zo natuurlijk mogelijke wijze zijn gang kan gaan. Dit leidde afgelopen winter al tot forse kritiek na een reportage van Eénvandaag, waarin melding werd gemaakt van stervende dieren.

Lees ook het weblog 'Oostvaardersplassen: 'Erg he?'' van Pauline Veen.

Heck cattle in the harsh Dutch winter
Heck cattle in the harsh Dutch winter - .© B?n/Flickr

Harsh winter at the Oostvaardersplassen
Harsh winter at the Oostvaardersplassen - .© B?n/Flickr

This Heck-cow is happy that the winter is rapidly losing power,
This Heck-cow is happy that the winter is rapidly losing power, - .© wandelgraaf/Flickr

Heckrunderen
Heckrunderen - .© Werner Wattenbergh/Flickr

Heckrund
Heckrund - .© liena/Flickr

26 maart 2007 137B
26 maart 2007 137B - .© liena/Flickr

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.