De Dierenbescherming wil een verbod op alle paardenmarkten omdat er geen vertrouwen meer is in het dierenwelzijn. Er zouden misstanden zijn en de paarden zouden niet goed worden behandeld. Bezoekers en paardenhandelaren vinden dit overdreven en willen de traditionele markten behouden. 

Drie weken geleden werd er op de paardenmarkt in Zuidlaren 18 keer een proces verbaal opgemaakt. Zo werden mensen betrapt op het illegaal verkopen van dierengeneesmiddelen. Daarnaast waren voertuigen te zwaar beladen met dieren en er werd illegale export geconstateerd.

Eind september stapte de Dierenbescherming na vier jaar uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten. In dit protocol overleggen verschillende dierenbeschermers en handelaren over het welzijn van de paarden tijdens de markten. De Dierenbescherming zag te weinig verbeteringen, stapte uit het Protocol en pleit nu voor een verbod op alle paardenmarkten.

Bezoekers en paardenhandelaren vinden dit overdreven maar zijn niet verbaasd over de stap van de Dierenbescherming.  “De afgelopen vier jaar liet de Dierenbescherming ons duidelijk weten dat "Afschaffen van de paardenmarkten" hun ultieme doel is. Het doel van ons als paardenmarkten is niet om onze markten te beëindigen. We zien juist bij handelaren en bezoekers dat dierenwelzijn er echt wel toe doet.”

Voor de Dierenbescherming zijn de verbeteringen, zoals 12 hooi- en waterputten voor alle dieren en het lager zetten van het volume van de aangrenzende kermis, niet genoeg.

EenVandaag gaat langs op de paardenmarkt in Hedel en spreekt met Daniël van den Berg van de paardenmarkt, Karen Soeters van Piepvandaag, Piko Fieggen van de Dierenbescherming en Benno Bruggink van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).