Is een dier mishandeld of niet? Het is een vraag waar dierenartsen regelmatig tegenaan lopen, maar door gebrek aan expertise eigenlijk niets mee kunnen. Dankzij een websysteem van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) kunnen dierenartsen vanaf nu gegevens laten analyseren door experts.

Het ontbreekt dierenartsen veelal aan specialistische kennis, en doorgaans is een vermoeden onvoldoende om actie te ondernemen. Want hoe zie je als dierenarts of een dier is mishandeld, het een ongeluk heeft gehad, of hardhandig in aanraking is gekomen met andere dieren? 

Anoniem uploaden gegevens

Het LED biedt de mogelijkheid gegevens anoniem te uploaden. Deze gegevens worden dan door gespecialiseerde dierenartsen en forensisch- medische experts van het LED geanalyseerd en van duiding voorzien. Bij gebleken dierenmishandeling kan een dierenarts dan onderbouwd melding doen bij de politie. 

In januari maakte EenVandaag onderstaande reportage over het eerste forensische dierenteam:

Erop of eronder: het eerste forensisch dierenteam

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.