Toen op 7 augustus 2014 Rusland een boycot op producten uit de Europese Unie instelde, kon de Russische softwareondernemer Oleg Sirota zijn geluk niet op. Hij liet alles uit zijn handen vallen en kon zijn oude droom verwezenlijken: kaasboer worden. Dankzij president Vladimir Poetin, op wie hij komende zondag voor het eerst van zijn leven gaat stemmen.

Sirota zit in een lastig parket. Want de productenboycot  tegen de EU was een reactie op de EU-sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim. En daarvan heeft Rusland toch behoorlijk te lijden. Maar de zuivelondernemer ziet dat anders. "Het anti-sanctieschild is een soort protectionisme in zijn strengste vorm. Ik weet zeker dat alle Europese boeren hier jaloers op zijn. Ze zouden ook willen dat kazen uit andere landen niet langer ingevoerd zouden mogen worden."

'Vergelijk Poetin met Roosevelt en De Gaulle'

Ook Sergej Markov, politicoloog en vetrouwenspersoon van Poetin, is lovend over de Russische president. Dat die nu al 18 jaar onafgebroken aan de macht is en zondag er ongetwijfeld nog eens zes jaar bij krijgt, vindt hij niet erg. "Een land in crisis, zoals Rusland voortdurend is, moet zijn sterke leider niet wisselen. Vergelijk Poetin met Roosevelt en De Gaulle, eerder dan met de Libische leider Ghadaffi", bepleit Markov.

Dankzij Poetin hebben de Russen hun gevoel voor eigenwaarde weer terug.

Dat zal de liberale politicus en tv-persoonlijkheid Leonid Gozman niet ontkennen. Maar hij vindt de verkiezingen van komende zondag niettemin een farce. "Poetin schendt met zijn kandidatuur de geest van de Russische grondwet, die maar twee ambtstermijnen voorschrijft." Volgens Gozman heeft Poetin goede dingen gedaan in het verleden maar is zijn houdbaarheidsdatum allang verstreken. Met name de laatste vier jaar heeft Poetin Rusland veel schade berokkent, vindt de politicus.

"De Krim, de oorlog in Oost-Oekraïne, Syrië, de hele wereld heeft ruzie met ons. Dat kan uitlopen op de totale apocalyps. En daarin heeft Poetin een heel groot persoonlijk aandeel", stelt Gozman. Hij voorziet grote turbulentie vanaf het moment dat Poetin maandag zijn vierde ambtstermijn ingaat: "Of de Russische leider zal voor 2024 een opvolger zoeken, of hij zal de grondwet opnieuw wijzigen en president voor het leven worden. Maar in beide gevallen zal zijn omgeving hem gaan uittesten."