Het kabinet voert de strijd tegen asielzoekers die over de schreef gaan verder op. Er is een zwarte lijst en 'ketenmariniers' zoals Henk Wolthof zitten de raddraaiers dicht op de huid. “Alleen een keiharde aanpak werkt.”

Ze zijn aangesteld namens het ministerie van Justitie en laten er geen gras over groeien: drie ketenmariniers die de aanpak van overlastgevende asielzoekers coördineren. Henk Wolthof is één van die mariniers. "Deze groep is onhandelbaar. Er geldt maar één aanpak, en dat is een keiharde. Dat zeggen die gasten vaak zelf ook trouwens."

Zero tolerance

Dat het echt om een zero tolerance-aanpak gaat, blijkt wel uit de maatregelen die Wolthof en zijn collega's nemen. "Ze krijgen een gebiedsverbod, we doen aangifte en zetten ze zo snel mogelijk op een versneld vertrek uit Nederland."

Het gaat dan ook niet om kleine vergrijpen die deze groep op hun kerfstok heeft. "Het gaat om winkeldiefstallen, vechtpartijen en zakkenrollen. Ze hebben vaak al meer dan vijf aantekeningen op hun naam staan."

info

Wat doet een 'ketenmarinier'?

In Nederland zijn drie ketenmariniers aangesteld om het probleem van overlastgevende asielzoekers op te lossen. Ketenmariniers werken als schakel tussen regionale en nationale partijen. De ketenmariniers gaan aan de slag met een zogenaamde 'top-X' aanpak: hierbij worden asielzoekers die overlast veroorzaken persoonlijk beoordeeld. Waar nodig zijn de ketenmariniers bevoegd om desnoods hard in te grijpen.

'Deze overlast moet stoppen'

Volgens marinier Wolthof is het probleem dat deze groep het voor de rest verpest. "Ze komen uit veilige gebieden en weten dondersgoed dat ze kansloos zijn. Het imago van de vluchteling heeft te lijden onder deze rotzakjes. Echte oorlogsvluchtelingen lopen nu ten onrechte met een gebogen hoofd over straat. Voor hen zet ik me ook in."

Vandaag werd ook bekend dat staatssecretaris Broekers-Knol 300 van deze raddraaiers op een zwarte lijst heeft gezet. "Ze kunnen op deze manier in toom worden gehouden. Deze overlast moet stoppen en dat heeft mijn hoogste prioriteit."