Een publicitaire tegenvaller voor de Zweedse anticonceptie-app Natural Cycles. In vier maanden tijd zijn 37 Zweedse vrouwen ongewenst zwanger geraakt terwijl zij gebruik maakten van deze hormoon-vrije anticonceptie methode. De app heeft volgens het bedrijf 700.000 gebruikers wereldwijd, waarvan ongeveer 10.000 Nederlandse gebruikers. Maar is deze populaire app wel een veilig alternatief voor bijvoorbeeld de pil?

De mobiele app Natural Cycles meet de vruchtbaarheid van vrouwen op basis van lichaamstemperatuur. Gebruikers moeten hun temperatuur zelf meten en invoeren in hun telefoon. Per dag kunnen vrouwen zien of ze vruchtbaar zijn of niet. Iedere dag krijgt een kleur, waarbij groene dagen veilig zijn terwijl vrouwen op de aangegeven rode dagen kans hebben zwanger te worden.

Oude methode in nieuwe vorm
 

De Zweedse fysicus Elina Berglund ontwikkelde de app samen met haar man in 2014. De methode waar zij mee kwamen is niet bepaald nieuw – verpakt in een app is de gebruikte methode eigenlijk een moderne versie van periodieke onthouding om zwangerschap te voorkomen. Het verschil, volgens Berglund, is dat er nog geen anticonceptiemethode op de markt was die zo effectief, makkelijk en natuurlijk is. Én, sinds februari 2017 is de app de eerste gecertificeerde anticonceptiemethode in Europa.

Berglund zegt zelf al een tijdlang op zoek te zijn geweest naar een veilige hormoon-vrije anticonceptiemethode. ‘Ik merk dat veel vrouwen om mij heen bang zijn geworden voor de bijwerkingen van hormonale anticonceptiemethodes.’ De app zou volgens haar een veilig alternatief zijn voor de pil, zonder de veelgenoemde bijwerkingen als stemmingswisselingen, een verminderd libido en gewichtstoename.
 

Pilgebruik neemt af
 

De laatste jaren neemt het pilgebruik flink af, vooral onder jonge vrouwen in Nederland. Waar in 2014 nog bijna 60 procent van de vrouwen tussen de 16 en 20 jaar de pil gebruikten, was dit in 2016 gezakt naar 50 procent. Hoewel de afname deels te verklaren is door het overstappen van vrouwen naar andere hormonale anticonceptiemiddelen zoals een spiraal, biedt Natural Cycles een uitkomst voor vrouwen die juist geen hormonen meer willen gebruiken.

Ook in Nederland lijkt de anticonceptie-app, met inmiddels 10.000 gebruikers, aan populariteit te winnen. Olga van Dijk is sinds zeven maanden een tevreden gebruiker van de hormoon-vrije methode. "Ik heb van alles al geprobeerd – een koper spiraaltje die niet goed bleef zitten. Toen nog een staafje in mijn arm en als laatste de pil. Ik begon wel steeds meer te lezen over de invloed van die hormonen op mijn lichaam en daar voelde ik me niet meer goed bij. Emotioneel voel ik me nu een stuk stabieler."
 

Ongewenst zwanger
 

Olga is niet bang geworden door het nieuws over de ongewenste zwangerschappen na het gebruik van de app in Zweden. "De kans op zwangerschap is er altijd. Ik ben er vooral blij mee omdat ik door de app ook veel beter begrijp hoe mijn lichaam werkt."

Ook de Zweedse ontwikkelaar van de app maakt zich geen zorgen over het nieuws. "Geen enkele anticonceptiemethode is 100 procent veilig. Bij normaal gebruik is de app in 93 procent van de gevallen effectief. Bij de pil is dat 91%. We hebben er juist veel nieuwe gebruikers bij gekregen in de laatste weken. Dit laat zien dat vrouwen goed nadenken over anticonceptie en wat het beste bij hun past en zich niet bang laten maken door dit soort nieuws." 

Russische roulette
 

Nederlandse artsen waarschuwen toch voor het gebruik van deze anticonceptie-app. Gynaecoloog Rik van Lunsen raadt vrouwen die niet zwanger willen worden af deze methode te gebruiken en blijft erbij dat de pil veel betrouwbaarder is. “Iedere vorm van natuurlijke contraceptie is Russische roulette.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.