Als het aan VVD en CDA ligt, richten politieke partijen geen eigen omroep op. De partijen pleiten voor een verbod, nadat DENK plannen voor een eigen omroep had. DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk reageert fel: "Dat is een popiejopie proefballonproject."

VVD en CDA dienden het voorstel voor een verbod vandaag in, omdat DENK flirtte met het idee een eigen omroep op te richten. Het idee werd uiteindelijk niet doorgezet, maar was voor VVD en CDA reden genoeg het verbod op voorhand in te stellen.

'Scoren over de rug van DENK'

Het plan voor een omroep kwam uit de koker van Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk. Volgens hem dienen de coalitiepartijen hun nieuwe voorstel in uit angst: "Ze denken: 'Wij kunnen gezellig elke week drie keer naar WNL en andere omroepen om onze rechtse ideeën te uiten. En die situatie willen we zo behouden."

Özturk denkt dat CDA en VVD proberen te voorkomen dat andere partijen iets zeggen. "Dat willen ze dwarsbomen. Ze zijn bang dat er een gelijk speelveld komt. Dit is weer typisch een vorm van willen scoren over de rug van DENK", aldus het Kamerlid.

DENK-Kamerlid Selcuk Özturk en politiek commentator Joost Vullings reageren op het plan van VVD en CDA voor een verbod op politieke omroepen.

Niet boos

Öztürk geeft aan niet boos te zijn op de coalitiepartijen om hun voorstel. "Kijk, we hebben nooit een eigen omroep willen beginnen. We zien alleen dat de mensen in het land zich nu niet altijd vertegenwoordigd voelen bij de huidige omroepen. Daarom pleiten wij voor een pluriform, multicultureel en divers omroepstelsel."

Lees ook

Ondanks het feit dat DENK het idee om een eigen omroep te starten niet heeft doorgezet, lijkt het verbod er wel te komen. Aanstaande dinsdag wordt er in de Tweede Kamer over gestemd. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid dit zal steunen.