Het is zover. Terwijl ik dit schrijf,  begint de zitting  voor  de rechtbank te Leeuwarden. Verdachte Jasper S. uit Oudwoude staat terecht voor verkrachting van en moord op Marianne Vaatstra. 

Door burgemeester Bearn Bilker

We leven sinds 19 november 2012 met het gegeven dat er een verdachte is, uit ons midden, in één van onze dorpen, een agrariër, een man, een vader, een zoon en een broer van diverse mensen. Zo heel gewoon, zou je zeggen. Maar dan ineens is alles totaal over hoop gegooid. Voor veel van zijn dierbaren heeft  Jasper S. hun leven abrupt totaal veranderd. Niets zal meer zijn zoals het was.

Dat was het dertien jaar lang al niet voor de familie Vaatstra. Het leven stond voor hen 1 mei 1999 van het ene op het andere moment op zijn kop. En dat is altijd zo gebleven. Sinds 19 november zijn daar enkele levens bij gekomen. En dan de gemeenschappen in Noord-Oost Fryslân, de families in brede zin, vrienden en dorpsgenoten en al die mensen die op afstand mee leven.

Deze gruweldaad heeft een ongelooflijk diepe en grote impact, voor veel mensen, voor lange tijd. Het is nu veertien jaar geleden dat de brute moord op Marianne plaatsvond. Na dertien jaar kwam de dader tevoorschijn, en dat  niet eerder dan na een groot DNA-bevolkingsonderzoek. In die dertien jaar is er veel gebeurd. Emoties, onderzoeken, verwijten, insinuaties, discriminatie, teleurstellingen, wanhoop en maatschappelijke discussies over buitenlanders. De verdachte koos ervoor om al die dertien jaren te zwijgen.

Er zullen nu nog wel wat nare feiten ter tafel komen. In deze zitting moet alles duidelijk worden: motieven en achtergronden, maar ook de feiten. Anders kan de verdacht niet goed worden veroordeeld.

Laten we hopen dat het allemaal goed verloopt. Dat de families dit aan kunnen. Maar laten we vooral hopen dat er nu een goede verwerking plaatsvindt. Woede, wanhoop, diep medelijden, onbegrip, horen daar allemaal bij.

Laten we wel om al die mensen, de families, heen gaan staan, die zo zwaar getroffen waren en worden. Ik kan u verzekeren: het is erg zwaar voor beide families.  We wensen hun ons meeleven en alle sterkte en moed om verder te gaan.