Wereldvoetbalbond FIFA heeft gisteren na afloop van de wedstrijd Nederland-Denemarken 36 ‘Bavaria-Babes’ laten oppakken. Zij waren gekleed in de befaamde oranje jurkjes, de Dutch Dress van bierbrouwer Bavaria.

Fifa wil zo de eigen sponsor Budweiser beschermen. Eerder al was de KNVB, met hoofdsponsor Heineken, ontstemd over de sexy jurkjes die prominent in beeld waren bij de oefeninterland Nederland-Ghana. Vier jaar geleden mochten de Oranjefans de stadions niet in omdat zij de Leeuwenhose van Bavaria droegen. Inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Zuid Afrika om opheldering gevraagd over de arrestatie van de vrouwen. Is er een oorlog tussen de biermerken aan de gang? We praten erover met marketingdeskundige Max Kohnstamm.

bedreigd

De vrouwen zijn onder flinke druk gezet door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Dat zei Barbara Castelein, een van de opgepakte vrouwen, dinsdag tegen Omroep Brabant. Volgens de Amsterdamse werd hardhandig opgetreden en gedreigd met een half jaar celstraf, hetgeen leidde tot paniek en huilbuien onder de vrouwen.

De groep van ruim dertig vrouwen uit Zuid-Afrika en Nederland was uitgedost als Deense supporters het voetbalstadion in Johannesburg binnengekomen. In de eerste helft van de wedstrijd stripte de groep het rood-wit van Denemarken en werden de oranje jurkjes getoond die daaronder verborgen zaten. Op last van FIFI-officials werden de vrouwen uit het stadion verwijderd en enkele uren vastgehouden in een kantoor van de wereldvoetbalbond.

De WK-bieroorlog

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.