Mag een gemeente een vuurwerkvrije zone instellen of niet? Over die vraag staan de burgemeester van Hilversum en vuurwerkhandelaar Johan Witbaard al jaren lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Aan die juridische strijd komt morgen een einde: dan komt de Raad van State met een uitspraak in de zaak.

En die beslissing zal een precedent scheppen voor de rest van Nederland. In 2014 stelt Hilversum als eerste grote gemeente een vuurwerkverbod in rond de jaarwisseling. In het centrum mag knal- en siervuurwerk niet afgestoken worden; tot grote frustratie van vuurwerkhandelaar Johan Witbaard, die besluit naar de rechter te stappen.

In eerste instantie geeft de rechter hem gelijk, maar in 2015 spreekt de rechtbank in het voordeel van burgemeester Broertjes. Het is nu aan de Raad van State om een definitief oordeel te vellen in de strijd tussen de burgemeester en de vuurwerkboer. 

Ondertussen hebben veel andere gemeenten een voorbeeld genomen aan Hilversum: inmiddels zijn er al zo’n 60 gemeenten waar vuurwerkvrije zones worden gehanteerd. Met als gevolg dat de uitspraak van aanstaande woensdag ook effect kan hebben op het vuurwerkbeleid in andere gemeenten. 

update
clock 14-12-2016 10:19

Uitspraak: vuurwerkverbod mag

Woensdagochtend maakte de Raad van State bekend dat het college van b en w in Hilversum een deel van het centrum mag aanwijzen waar rond de jaarwisseling geen consumentenvuurwerk mag worden aangestoken. Een gemeente mag dus een vuurwerkverbod opleggen. Lees hier de uitspraak.