Boer van Wierden in het Groningse Marum zag zijn schapen voor de tweede keer aangevallen, gedood en verscheurd worden door een wolf. Hij is het zat en verwacht dat het niet bij schapen zal blijven: "...Nu zijn het schapen, maar zo’n wolf pakt ook zomaar een klein kalfje dat net geboren is. Dat kan echt niet. Ik ben geen kenner van wolven, maar voor hetzelfde geld pakt hij een klein kind. Waar gaan we heen?’"

Het noorden van Nederland is in de ban van de wolf. Staatsbosbeheer maakte bekend dat een exemplaar zich waarschijnlijk definitief gaat vestigen in natuurgebieden in Midden-Drenthe. Uit het eetpatroon van deze honkvaste wolf valt op te maken dat het roofdier geen schapen aanvalt. In het Groningse Marum had een soortgenoot het twee avonden achter elkaar wél voorzien op schapen. Op het land van boer Van Wierden werden elf schapen aangevallen, gedood en verscheurd door een wolf.

Bang zijn voor de wolf?

De boer vreest dat het niet bij bij schapen blijft. Tegen een verslaggever van Dagblad van het Noorden (DvhN) zei hij dus te vrezen voor de veiligheid van kinderen. Maar moeten we bang zijn voor de wolf? En kan het roofdier ook kinderen aanvallen? De boer vreest van wel, maar is zijn uitspraak feit of fictie?

Dik van der Meulen schreef het prijswinnende boek ‘De kinderen van de nacht’, een biografie van de wilde wolf. Hij weet dat in het verre verleden wel degelijk kinderen werden aangevallen door wolven. "Koeien werden in de middeleeuwen vaak gehoed door kleine kinderen.  En een wolf kan geen koe aan, een koe is heel weerbaar en heel groot en sterk. Maar ja als er dan zo’n ‘klein koetje’ op twee benen rondloopt, die kan een wolf wel aan."

De mens als prooi

Zijn verhaal wordt bevestigd door dé wolvensexpert van Nederland Leo Linnartz, van de organisatie ‘Wolven in Nederland’. Toch acht hij het uitgesloten dat in de huidige tijd een wolf zich vergrijpt aan een mens. "In principe kan een wolf een mens aanvallen, daar is hij sterk genoeg voor. Maar we zien in Europa dat er in de afgelopen zestig jaar geen incidenten zijn geweest tussen wolven en mensen. Het kan, maar gebeurt niet."

Dik van der Meulen vult aan: "De wolf ziet een mens niet als prooi want er zijn genoeg reeën, hazen, konijnen en schapen, maar het dier kan in extreme omstandigheden wel een mens en dus ook een kind aanvallen." Aangezien die extreme omstandigheden zich hier niet voordoen, kan de uitspraak van de boer uit Marum worden betiteld als fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.