Een vierdaagse schoolweek kan werken. Het moet alleen geen oplossing voor de korte, maar juist voor de lange termijn zijn. De Onderwijsbond pleit voor vier dagen les, om het lerarentekort op te vangen.

Volgens de bond is de week van vijf dagen die we nu hanteren 'een farce'. Dat geeft een somber beeld van het onderwijs van nu. Het lerarentekort is zo groot, dat als één leraar ziek is soms hele klassen naar huis worden gestuurd. Onbevoegde 'leraren' staan voor de klas, en andere leraren staan weer voor veel te grote klassen. "We kunnen niet meer met droge ogen zeggen: we geven vijf dagen onderwijs", zo omschrijft Liesbeth Verheggen van de Onderwijsbond het probleem.

Niet om deze reden

Volgens Verheggen kunnen de leraren die er zijn vijf dagen les simpelweg niet meer verzorgen. "Als er twee leraren door ziekte zijn geveld, geeft dat al een enorme werkdruk voor de overgebleven leraren. Af en toe is dat wel op te vangen, maar dat mag je structureel niet van leraren verwachten."

Jaap Versfelt van Stichting Leerkracht noemt het verminderen van de lesuren 'een geweldig idee'. "Alleen niet om deze reden en niet op dit moment." Hij wijst erop dat op de langere termijn een korte lesweek goede resultaten kan opleveren, maar het niet als oplossing voor het lerarentekort zou moeten dienen.

Lees ook

Laatste redmiddel

Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs, is het daarmee eens. "De vierdaagse lesweek is in principe geen goed plan. We willen dat onze kinderen vijf dagen goed onderwijs krijgen, maar in de praktijk zien we dat dat niet altijd meer haalbaar is."

Het voorstel voor de vierdaagse schoolweek vindt ze daarom wel te verdedigen. "Als laatste redmiddel is het beter dan dat het elke dag weer een verrassing is of onze kinderen les krijgen op een dag."

Jaap Versfelt en Lobke Vlaming in gesprek over de vierdaagse schoolweek bij Radio EenVandaag.

Minder les, betere kwaliteit

Op basisschool De Wissel in Hoorn werken ze al, als test, met een vierdaagse schoolweek. Over het algemeen is iedereen daar erg positief over. "Sinds dit schooljaar zijn de kinderen op woensdag vrij", vertelt juf Pauline. "De kinderen ervaren daardoor veel meer rust en zijn beter geconcentreerd als ze wel op school zijn."

Op de woensdag zijn de leraren wel op school aanwezig. "Elke woensdag besteden we ook echt aan het verbeteren van onderwijs. Dan wordt er alsnog heel hard gewerkt", vertelt Pauline. Haar collega, juf Manon bevestigt dat. "Als leerkracht bevallen vier dagen goed. Je kunt je lessen veel beter voorbereiden. In minder tijd kan je soms meer bereiken."

Finland en Estland als voorbeeld

Hetzelfde systeem als bij De Wissel wordt al toegepast in landen als Finland en Estland. "Daar hebben ze veel beter onderwijs dan wij", vertelt Jaap Versfelt van Stichting Leerkracht. "Leerlingen hebben daar veel minder uren les. De overgebleven tijd gebruiken de leraren om samen het onderwijs te verbeteren."

Datzelfde systeem zou hij in Nederland ook zien werken. "Ik denk dat je dit als land in vier of vijf jaar heel erg goed kunt doen." Lobke Vlaming is het met hem eens. "Een vierdaagse schoolweek moet een onderdeel zijn van een onderwijsvernieuwing, maar als oplossing voor een korte termijnprobleem is het niet ideaal."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.