Het is de eerste maand van het jaar en traditioneel zijn de goede voornemens af te vallen. Lang hoef je niet te zoeken, even kijken op het internet en je wordt overspoeld door de nieuwste diëten. Maar welke is nou de juiste? En hoe werken ze dan precies? De top 5 van de populairste diëten.

De nummer 1: Het vastendieet

Twee dagen per week vasten, dat is het basisprincipe van dit dieet. In deze twee dagen mogen mannen slechts 600 kilocalorieën binnenkrijgen, vrouwen 500. De rest van de week mag je gewoon eten wat je wilt, als je die twee dagen maar vast. Hierdoor krijgt je metabolisme een positieve boost en daarnaast zou het dieet langer vol te houden zijn dan de meeste andere diëten. Aangezien je maar twee dagen per week hoeft te onzien, is het makkelijker om er langer mee door te gaan.

Het dieet is ontwikkeld door Michael Mosley, een journalist van de BBC. Het dieet zou niet alleen efficient, maar ook gezond zijn. Het zou het risico op kanker, diabetes en de ziekte Alzheimer verminderen. Sterren als Liv Tyler, Ben Affleck en Miranda Kerr zouden zo hun lichaam in 'shape' houden.

Nummer 2: Het Cambridge-dieet

Dit dieet is al jaren populair, het werd in de jaren '70 ontwikkeld door voedingswetenschapper dr. Alan Howard aan de Cambridge Universiteit. Het dieet is vooral populair omdat je er snel en gemakkelijk mee afvalt. Het draait bij Cambridge er vooral om dat je per dag maximaal 500 tot 1200 kilocalorieën binnenkrijgt, door het eten en drinken van maaltijdvervangers als shakes, soepjes en sapjes. Normaal ligt het gemiddelde aantal kilocalorieën voor mannen op 2500 en voor vrouwen op 2000. Het dieet is alleen te volgen onder begeleiding van een consulent. Veel sterren maken gebruik van dit dieet om in bepaalde periodes snel af te vallen, voor bijvoorbeeld een rol in een film of na een zwangerschap. Bekende namen zijn Britney Spears, Beyoncé en Christina Aquilera.

Nummer 3: Het MLM-dieet

MLM is de afkorting van het Franse 'Mangez La Motié', oftewel: eet de helft. Niets meer niets minder, zo simpel blijft dit dieet: eet van alles wat je normaal eet de helft en de kilo's verdwijnen in snelvaart. Het dieet is ontdekt door de Franse kok Gérard La Motié. Hij merkte bij toeval dat hij kilo's afviel, toen hij in de zomer het zo druk had dat hij minder tijd had om te eten. Hij at nog maar de helft van wat hij normaal at en kwam zo op 'eet de helft'. Aan het einde van de zomer woog hij 14 kilo lichter.

Nummer 4: Het 17-dagendieet

De Amerikaanse dokter dr. Mike Moreno belooft je met dit dieet in 17 dagen, 6 kilo af te vallen door middel van een koolhydraatarm voedingspatroon. Er worden geen voedingsstoffen uitgesloten, maar de nadruk ligt wel op het eten van eiwitten en minder op het eten van koolhydraten of vetten. In het begin van het dieet worden die gemeden, waarna ze verderop in het dieet in kleine hoeveelheden terug komen in de voeding. Het draait bij dit dieet niet om de hoeveelheid calorieën, je mag van veel producten net zoveel eten als je wilt. De bekende Amerikaanse psychiater dr. Phil maakte dit dieet populair.

Nummer 5: Het oerdieet

De naam zegt het al, het oerdieet (ook wel paleo dieet genoemd) is een dieet dat je mee terugneemt naar de oertijd. Eten zoals onze verre voorouders deden, in een tijdperk van jagen en verzamelen. Veel groente, fruit, mager vlees en noten. Eten zoals brood, aardappelen, pasta, kaas, eigenlijk ‘ alle bewerkte producten’ zijn niet toegestaan in dit dieet.

Het oerdieet zweert bewerkte voeding uit de supermarkt af. Je lichaam zou opnieuw geprogrammeerd moeten worden naar voeding die zo puur en eerlijk mogelijk is. Het oerdieet is ontwikkeld door Michel van Duuren en al verschillende Hollywoodsterren zoals de acteur Porgy Franssen zijn terug naar de oertijd gegaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.