In de eerste zetelpeiling na Prinsjesdag zakt de PvdA verder van 15 naar 12 zetels. De partij van Samsom is hiermee virtueel de zevende partij van ons land. De PVV komt als winnaar naar voren; de partij van Wilders is 5 zetels gestegen van 26 naar 31. 

Dit blijkt uit De Stemming van EenVandaag in samenwerking met GfK Intomart, gehouden van dinsdagavond tot woensdagmiddag.

Opinie-onderzoeker Gijs Rademaker:

'Alles wijst erop dat het kabinetsbeleid van de afgelopen maanden veel harder aankomt bij het PvdA-electoraat dan bij de VVD. De PvdA verloor de laatste drie maanden zo’n zeven zetels, de VVD ‘slechts’ drie.'

Vanavond presenteert hij De Stemming in EenVandaag. De VVD (20 zetels) en de SP (24 zetels) blijven gelijk, net als D66 (17 zetels) en het CDA (15).

In vergelijking met de vorige peiling van 2 september is de zetelverdeling nu als volgt: VVD 20 (-), PvdA 12 (-3), PVV 31 (+5), SP 24 (-), CDA 15 (-), D66 17 (-), CU 7 (-1), GL 5 (-), SGP 3 (-), PvdD 2 (-1), 50Plus 14 (+2), PP 0 (-1).

Vanavond in EenVandaag aandacht voor de 'day after' Prinsjesdag: hoe is de sfeer in Den Haag? Naast de uitslag van De Stemming bespreekt Gijs Rademaker de resultaten van een onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel. Wat is de invloed van de maatregelen, en moeten de oppositiepartijen wel of niet onderhandelen met het kabinet volgens de leden van het Opiniepanel?

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming, gehouden van dinsdagavond 17 september tot woensdagmiddag 18 september, is gebaseerd op een steekproef van 3.426 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel.