Voorlopig komt er geen supersneltrein tussen Amsterdam en Berlijn. Zo'n traject aanleggen kost miljarden en is dus veel te duur. Maar: volgens de stem van 'Rail Away', Bob van de Houven, moeten we zo'n razendsnelle verbinding ook helemaal niet willen.

Concurreren met de luchtvaart, dat was de bedoeling van het supersnelle treintraject tussen de hoofdsteden van Nederland en Duitsland. In plaats van 6 uur en 22 minuten zou de reistijd worden verkort tot maximaal 4,5 uur. Om dat te realiseren, blijken er teveel aanpassingen gedaan te moeten worden. En dat kan tot 8 miljard euro kosten, veel meer dan staatssecretaris Van Veldhoven daarvoor overheeft.

De stem van Rail Away

Bob van de Houven is bekend als dé stem van het razend populaire EO-programma Rail Away, waarbij je als kijker wordt meegenomen op de mooiste spoortrajecten door de hele wereld.

In onderstaande video begeleidt Van de Houven de treinreis van Grindelwald naar Jungfraujoch in Zwitserland.

Van de Houven snapt dat de overheid het treingebruik binnen Europa wil stimuleren. "Het klimaat houdt ons steeds meer bezig. Dat levert een spanningsveld op tussen enerzijds het eten van vlees, autorijden en het maken van vliegreizen, en anderzijds het behoeden van de generaties na ons voor ecologische rampen door de opwarming van de Aarde."

Treintrots

Van de Houven heeft echter de liefde verklaard aan het treinreizen. "Zelf heb ik de treinrit van Amsterdam naar Berlijn ook eens gemaakt. Omdat het plezier van reizen niet alleen om de bestemming gaat, maar ook om de weg ernaartoe. Omdat je kijkend door een treinraam veel meer kunt beleven dan vanachter een vliegtuigraampje. En als het uitzicht niet boeit, kun je lezen, naar muziek luisteren of een mindfulness oefening doen."

Het advies van Van de Houven over de treinreis tussen Amsterdam en Berlijn: "Laat het zoals het is, en gebruik die uurtjes om je te ontspannen, je te verheugen op je bestemming, en je desnoods even te vervelen. Da's ook nog goed voor je creativiteit. En dat in de wetenschap dat het reizen per trein na wandelen en fietsen de schoonste vorm van vervoer is. Last van vliegschaamte? Vervang die door treintrots!"

Bob van de Houven vertelt als De Optimist waarom treinreizen zo heerlijk rustgevend is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.