Het is betreurenswaardig en een slechte zaak dat Nederland officieel de diplomatieke banden met Turkije heeft verbroken. Dat zegt secretaris Mustafa Aslan van de UETD, de Unie van Europese Turkse Democraten, die gericht is op de politiek in Ankara.

Lijnrecht tegenover zijn mening staan de visie’s van Sadet Karabulut (SP) en Han ten Broeke (VVD). Beide Kamerleden staan eensgezind achter het besluit van minister Zijlstra. Het is weliswaar een opvallende en spannende zet van Zijlstra, maar wel een hele duidelijke. Je kunt niet altijd blijven pappen en nat houden, aldus Karabulut.

Diplomatieke rel in Nederland

Al geruime tijd is de relatie tussen Nederland en Turkije heel slecht. In maart vorig jaar kwam het tot een regelrechte rel tussen beide landen toen twee Turkse ministers, te weten minister Kaja van Familiezaken en minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken, geen toestemming van Nederland kregen om in het kader van het Turkse referendum (over een wijziging van de Turkse grondwet om president Erdogan meer macht te verschaffen) een deel van de Turkse gemeenschap toe te spreken in Rotterdam. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken kreeg geen toestemming in Nederland te landen, waarop minister Kaja van Familiezaken op slinkse wijze vanuit Hamburg, waar ze te gast was, naar Rotterdam reed. In de havenstad werd ze door de politie gesommeerd op haar schreden terug te keren. Ze weigerde en het kwam tot een impasse. Uren werd er onderhandeld tussen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en minister Kaja, waarbij ze president Erdogan regelmatig telefonisch om raad vroeg. Uiteindelijk volgde zij en haar gevolg de directe aanwijzingen van de politie op en vertrok. President Erdogan was razend. Nederland werd door hem met veel verbaal geweld verketterd.

Geen ambassadeur in Ankara

Vanaf eind december vorig jaar werden er weer pogingen ondernomen tussen Nederland en Turkije om de diplomatieke relatie te normaliseren. Er waren ook tal van aanwijzingen dat dit ging gebeuren. Zo had minister Zijlstra van Buitenlandse zaken tijdens een NAVO-overleg in Brussel informeel overleg met zijn Turkse collega. Zelfs het verbaal geweld van president Erdogan jegens Nederland verstomde. Plots waren we weer in zijn ogen “oude vrienden”. Een heikel punt was en bleef de eis van Turkije om excuus aan te bieden voor hetgeen in maart vorig jaar in Rotterdam gebeurde. Dat heeft minister Zijlstra heel duidelijk geweigerd. Tijdens het recente overleg tussen vertegenwoordigers van beide landen is het waarschijnlijk opnieuw tot een uitbarsting gekomen, waarop minister Zijlstra het ultieme middel heeft ingezet: het doorsnijden van de diplomatieke banden. Wij sturen geen ambassadeur meer naar Ankara en een Turkse ambassadeur is in Nederland niet meer welkom.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.