Bijna 50 jaar geleden stonden op De Dam Provo’s hun eerste pamfletten uit te delen. Het was de opmaat voor de opstand van de naoorlogse jonge generatie die met haar spraakmakende protest Nederland op stelten zette. Vanaf 5 februari komt de documentaire Rebelse Stad uit in de bioscopen over Provo en de onstuimige jaren 60.

Het laat zien hoe een klein groepje ontevreden jongeren Amsterdam de macht uit haar tent lokt. Jongens met lange haren, meisjes in korte rokken dansten om het Lieverdje op het Spui met kunstenaar Robert Jasper Grootveld en ideoloog Roel van Duyn.

Ze drijven politie en burgemeester tot wanhoop, geven de jeugd een stem. Ze strijden tégen oorlog en de consumptie-maatschappij. Maar vóór democratisering en vrije liefde. 

Veranderen zij Nederland voorgoed?  Wat is hun invloed op latere emancipatiebewegingen? Wat is er nog over van hun idealen? En heeft Provo Amsterdam en Nederland international op de kaart gezet?

Eenvandaag over de rebelse jeugd , witte plannen, ludieke acties en heftige rellen

Met o.a. oud Provo’s Luud Schimmelpennink en Auke Boersma en socioloog Bart van Heerikhuizen.

Waar is Rebelse Stad te zien? Kijk hier voor een overzicht

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.