Drie jaar geleden had hij een vaste baan in de ICT, nu noemt hij zichzelf de krijtman, of de stoepkrijter des vaderlands. Gert-Jan van der Kooij besloot iets te gaan doen wat hij echt leuk vindt; teksten stoepkrijten.

Voorjaar betekent spelende kinderen op straat. Geef toe, ook u denkt bij het zien van deze blije, rennende kinderen wel eens:  “Ach was ik nog maar een kind, dan kon ik lekker spelen.” Maar Gert-Jan van der Kooij doet het gewoon; hij pakt een stoepkrijtje en begint te tekenen. In Radio Eenvandaag roept hij iedereen op om ook wat vaker het kind in zichzelf los te laten en gewoon te gaan spelen. Met stoepkrijt, met bellenblaas, op de schommel of gewoon een beetje rennen. “Ga wat vaker spelen” is zijn boodschap!  

De Optimist: 'Ga wat vaker spelen'

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden.

Lees hier alvast zijn specht:

Wil je met me spelen? Grote kans dat het lang geleden is dat je dat aan iemand gevraagd hebt.  Waarom stoppen veel mensen met spelen? Terwijl spelen zo leuk is. Ik heb het idee dat mensen zo rond hun twaalfde, als ze naar de middelbare school gaan stoppen met spelen. En dat is jammer.

Een aantal jaar geleden kreeg iedereen bij ons op kantoor een grote doos met bouwstenen als kerstpakket. Bijna geen van mijn collega’s had kinderen. Mijn werkgever begreep dat volwassenen ook blij worden van spelen. Samen met mijn vrouw zijn we twee lange avonden bezig geweest met de bouwstenen en het was zo leuk dat ik het mij tien jaar later nog herinner.

Want van spelen word je gelukkig. Spelen is een vorm van meditatie. Het helpt je gedachten op het hier en nu te richten. En is nog eens leuk ook.

En weet je wat het leuke van spelen is: je kan het bijna overal doen en je hebt er weinig voor nodig. Op kantoor, binnen, buiten. Waarom zou je wachten op het volgende teamuitje?

We zijn zo vaak bezig met het halen van doelen: dit mailtje de deur uit, die deadline halen, kinderen overal heen brengen. Het is heerlijk voor je brein om af en toe niet doelgericht bezig te zijn.

Er is  onderzoek gedaan naar spelen en spelen maakt ons brein creatiever en blijer. Stuart Brown is arts, psychiater en onderzoeker en zegt dat niets onze hersenen meer stimuleert dan spelen en dat het net zo essentieel is als slaap voor ons brein.

Bij spelen kan je denken aan hoepelen, stoepkrijten, bellen blazen, touwtje springen, stoeien. Maar het is breder. Spelen is een mindset. Het gaat om even wat anders doen dan je normaal doet. Probeer bijvoorbeeld eens een object te gebruiken waar het niet voor bedoeld is.

Neem vandaag eens drie  minuten de tijd om bewust te spelen. Kijk eens wat je gelukkiger maakt: spelen of televisie kijken. Als het leuk was, herhaal het dan.

Wil je met me spelen? Ons leven is te kort om niet te spelen.