Kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort is onze Optimist van vandaag. Hij wil niet terug naar het herstellen van de door de mens kapotgemaakte natuur, maar hij gelooft in de aarde die we steeds mooier maken door nieuwe technologie op de juiste manier in te zetten. 

In het kader van Earthday, dat morgen wordt gehouden, schreef hij een brief aan de mensheid. Zijn brief is hier te lezen. 

Zijn boodschap aan de mensheid: de mens is het mooiste ooit! Laten we daarom wat moois maken van onze planeet.

Lees zijn speecht.

Wij zijn er pas net. De aarde is er al veel langer. Ze ontstond viereneenhalf miljard jaar geleden en lange tijd was het slechts een eenzame rots in de ruimte. Het duurde zo’n drie miljard jaar voordat de biosfeer evolueerde. Daarna kwamen de planten, dieren en nog een miljard jaar later: de mens.

Wij zijn er pas net. Toch blijft onze aanwezigheid niet onopgemerkt.

Geen andere diersoort heeft haar omgeving zo ingrijpend veranderd als wij.

De mens was niet altijd zo invloedrijk. Duizenden jaren waren we een

onbelangrijke diersoort ergens midden in de voedselketen, die de omgeving niet meer beïnvloedde dan gorilla’s, vlinders of kwallen. Dankzij onze inventiviteit en technologie heeft de mens zich heeft kunnen verspreiden van de savanne, tot aan de noordpool, tot op de maan!

We zijn ver gekomen, beste mensheid.

Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik zelf tot de soort behoor, maar ik vind de mens het mooiste dat ik ooit heb gezien. We zijn de meest complexe, spectaculaire verschijning die de aarde in de afgelopen miljard jaren is overkomen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. En schoonheid is soms wreed.

Onze menselijke aanwezigheid zet hele ecosystemen onder

druk en warmt de aarde op. Maar tegelijkertijd blazen we leven in het zand uit de aarde door er microchips van te maken. En wie de aarde ’s nachts vanuit de ruimte bekijkt ziet onze steden oplichten met een pracht waar geen koraalrif aan kan tippen.

De mens is een prachtige, wonderlijke soort. Fragiel en dominant.

Inventief en kwetsbaar. Destructief en creatief. Het is een wonder dat we zo ver zijn gekomen en ons verhaal is nog lang niet af.

We zijn een evolutionaire factor die de aarde transformeert, maar ook een morele soort die kan reflecteren op haar eigen gedrag en positie. Dat is uniek en dat is prachtig. En ja, ik ben de eerste om toe te geven dat we onze rol nog veel beter kunnen, nee, moeten invullen.

We zijn er pas net. De mensheid zit nog in haar kindertijd met alle nukken van dien. Maar mens, wat een potentieel. Als we opgroeien en volwassen worden, kan dat nog wat worden met de mens! Ik wens u het allerbeste.