Op Twitter is het al twee weken een ding: opzoeken welk nummer op 1 stond toen je veertien werd. Twitteraar Rob Heerdink beweerde dat het liedje dat op je veertiende verjaardag op nummer 1 stond, bepalend is voor je leven. Die tweet ging viral, en dus worden oude nummer 1-hits volop gedeeld.

Voor Heerdink was de nummer 1 op zijn verjaardag 'One Day I'll Fly Away':

Velen volgden zijn voorbeeld, met gemengde reacties:

Muziek uit jeugdjaren is bepalend

Waar Heerdink zijn bewering vandaan heeft is niet bekend, maar eerder onderzoek geeft wel aan dat de muziek uit je jeugdjaren bepalend is. Volgens onderzoeker Arno van der Hoeven zorgt het voor je identiteitsvorming, en kan het daarom mensen van dezelfde leeftijd samen brengen. Hij legt uit dat op persoonlijk niveau de identiteit wordt gevormd tijdens de jeugd, wanneer muziek vaak een onderdeel is van een subcultuur. Denk aan hippies in de jaren ’70, punkers in de jaren ’80 en gabbers in de jaren ’90. Die identiteit blijft belangrijk wanneer mensen later in hun leven, als de jeugdige jaren al lang voorbij zijn, terugkijken. 

Op collectief niveau geeft muziek een gevoel van verbondenheid, het wij-tegen-zij. Hele generaties beluisterden dezelfde muziek en koesteren die nu nog steeds.

Welk nummer stond bij jou op 1?

Inmiddels ook benieuwd geworden? Gelukkig kan je je 'eigen' nummer 1-hit opzoeken. Het hele archief van de Nederlandse Top 40 staat online, dus je hoeft daar alleen de datum van je veertiende verjaardag in te tikken, en de lijst rolt er zo uit. Wie stond er op jouw verjaardag op nummer 1?

Wie was nummer 1 op je veertiende verjaardag?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.