Een dodelijke aanrijding met vijf jonge kinderen of met één oude man. Het is voor mensen al bijna een onmogelijk dilemma, laat staan voor een zelfrijdende auto. De grote vraag is hoe een machine moet handelen in noodsituaties. De Amerikaanse universiteit MIT onderzocht hoe mensen denken dat een auto moet reageren op keuzes van leven en dood. 

Dat schrijft de website The Verge naar aanleiding van een nieuw gepubliceerd artikel van MIT. Nu het gebruik van zelfrijdende auto’s in het dagelijks leven steeds dichterbij lijkt te komen, roept het ook vragen op over de keuzes die zo’n autonome machine maakt in een noodsituatie. “Menselijke autobestuurders maken deze keuzes instinctief, maar straks maken algoritmes deze keuze van tevoren”, schrijft The Verge. “Dus zullen autofabrikanten en de overheden kiezen om de ouderen te redden of de jongeren? De grote of de kleine groep?”

Hoe denken wij mensen over dit soort kwesties? Dat wilde MIT uitzoeken met de ‘Moral Machine’. Dat is een online onderzoek waarin de deelnemers vragen moeten beantwoorden over de leven en dood. Het onderzoek is in 2016 gestart en miljoenen mensen hebben de vragen beantwoord. Vandaag publiceerde MIT de resultaten. 

Doe mee met het onderzoek van MIT

info

De Moral Machine is gebaseerd op het ‘trolley-probleem’. Dit gedachte-experiment gaat als volgt: een persoon kan een handeling verrichten die een grote groep mensen redt. Maar door dit te doen, zal een andere persoon doodgaan. Een van de varianten van het probleem is die van een losgeslagen tram. Stel deze tram stevent op vijf mensen af, maar kan een zijspoor inslaan waar maar één persoon staat. Het komt uiteindelijk neer op de vraag of er omstandigheden zijn waarin je een persoon mag doden om meerdere personen te redden. 

Eerder mensen dan dieren

Naar aanleiding van de uitkomsten, feliciteert The Verge ‘jonge mensen, grote groepen en mensen die geen dier zijn’. Ondanks de verschillen per cultuur, zijn bijna alle ondervraagden het volgens de onderzoekers eens dat mensen een jong iemand zouden laten leven in plaats van een ouder iemand, dat ze een grote groep zouden verkiezen boven een kleine en dat mensen eerder worden gespaard dan dieren. 

Of een zelfrijdende auto straks echt deze keuzes gaat maken, is nog de vraag. Toch lijkt het onvermijdelijk als we zelfrijdende auto’s in het dagelijks gebruik willen. Duitsland bijt het spits af in Europa: daar zijn ethische dilemma’s al in de wet vastgelegd.