Elektrisch rijden is in. Meer en meer accu’s met wielen verschijnen op het asfalt. En die stijging zal met de komst van steeds goedkopere modellen, zoals de Tesla Model 3 die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd, alleen maar toenemen.

Niet alleen Tesla zet groot in op elektrisch rijden. Ook Volvo, Opel, Nissan, Renault en Toyota zijn druk bezig met het ontwikkelen van eektrische auto's voor de massa.

Maar is elektrisch rijden op dit moment echt schoon? Nee, niet echt. In Nederland is de uitstoot van een elektrische auto te vergelijken met een stoomlocomotief op kolen. Hoezo vooruitgang? Hoezo klimaatneutraal?

Fossiele brandstoffen

Zo'n 94 procent van de elektriciteit in Nederland wordt gemaakt van kolen, gas en kern-energie. Elektrisch rijden in Nederland is dus rijden op fossiele brandstoffen met alle ellende van dien.

Geen houdbare situatie, zeker niet als Nederland de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs wil halen. Maar er is hoop. En die hoop komt uit Delft en Breda. Samenwerking tussen de TU Delft en het Power Reseach Electronics resulteerde in een nieuw soort snellader: de Vehicle 2 Grid charger.

Geen omzetting

De lader stopt stroom uit zonnepanelen zonder omzetting, direct in de accu van de auto. Maar kan de stroom ook weer uit de accu halen om te gebruiken in huis of terug te leveren aan het net.

Het geheim zit hem in de efficiëntie. Bij oudere laders en zonnepaneelsystemen moet de stroom steeds worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Bij elke omzetting gaat er energie verloren. De nieuwe snellader slaat bijna alle omzetting over en is hierdoor veel efficiënter.

Omdat de lader ook energie uit de accu kan halen, is de auto nu niet meer alleen een vervoermiddel maar wordt het ook een opslagplek van energie. En dit biedt tal van interessante commerciële mogelijkheden.

In EenVandaag kijken we bij de TU Delft en Power Research Electronics hoe ver de ontwikkelingen zijn van de snellader, en wat de toepassingen er van kunnen zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.