Je kent ze vast wel: mensen die de hond in hun gezicht laten likken of zelfs een kusje laten geven op hun mond. Dat kan je beter niet doen. Want het is niet alleen vies, het kan zelfs dodelijk zijn. Het fabeltje dat er niks zo schoon is als de tong van een hond is namelijk absoluut niet waar, zegt hondenexpert Marty Becker in de New York Post.

Sommige mensen vinden het onsmakelijk om te zien als een hond je gezicht likt.

Dat dat niet de enige reden is om het niet te doen, wil Becker nu duidelijk maken. "Je hoeft alleen maar naar de bek van een hond te kijken en te ruiken om te weten dat het onzin is dat die tong schoon is." 

Becker krijgt bijval van John Oxford, Professor virologie en bacteriologie aan de Queen Mary University in Londen. Volgens hem kunnen er dodelijke bacteriën in de mond van je hond zitten. Het gaat dan niet alleen om de hondeigen bacteriën, maar ook om de bacteriën die ze opdoen door met hun neus in viezigheden te zitten.

Infecties in de organen

Bijvoorbeeld de Capnocytophaga Canimorsus-bacterie kan fatale infecties veroozaken. Die kunnen uiteindelijk tot uitval van organen leiden en daarmee tot de dood. Het begint als alle andere infecties: met koorts, rillingen, zweetaanvallen en vermoeidheid. Andere bekende ziektes die honden met zich mee kunnen dragen zijn wormen en een vorm van MRSA. Zelf hebben ze geen last van die bacterie, maar voor mensen kan deze dodelijk zijn.

Vooral kinderen lopen een groot risico, aldus de experts. Het mag dus duidelijk zijn: laat je niet meer likken en je kinderen al helemaal niet. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.