De VVD wil dat Nederland, samen met andere landen, paal en perk gaat stellen aan de machtspolitiek van China. Dat gaat verder dan onze economie: het land vormt wat de VVD betreft een bedreiging voor onze manier van leven.

Het kabinet moet de rug recht houden om de Chinese uitbreidingsdrang in Nederland en Europa te beteugelen, vindt de VVD. De liberalen doen in hun China-strategie, in handen van EenVandaag, een aantal concrete voorstellen.

Afrekenen met 'naïeve benadering'

Het kabinet werkt op verzoek van de Tweede Kamer aan een China-strategie. Die moet Nederland beter in staat stellen om tegenwicht te bieden aan het snel oprukkende China. Vooruitlopend op de strategie die in mei wordt verwacht, heeft de VVD een voorschot op papier gezet.

We moeten nu actie ondernemen. We moeten optreden tegen Chinese spionage, tegen Chinese staatssteun. Daar moeten we duidelijk in zijn.

De grootste coalitiepartij pleit voor een harde lijn, één die afrekent met de tot nu toe 'naïeve' benadering van de Chinezen. "We moeten nu actie ondernemen. We moeten optreden tegen Chinese spionage, tegen Chinese staatssteun. Daar moeten we duidelijk in zijn", aldus Sven Koopmans, VVD-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder.

Lees ook

Europees testcentrum voor Chinese producten

De VVD'er doet 50 voorstellen waar het kabinet volgens hem van kan 'profiteren'. Zo wil hij onder meer dat er een Europees testcentrum komt dat Chinese producten onderzoekt op betrouwbaarheid en veiligheid. Dit om eventuele spionage tegen te gaan, maar ook om de kwaliteit van producten te kunnen waarborgen.

Het moet helpen meer gelijkwaardigheid aan te brengen in de handelsrelatie. "Heel veel Chinese producten worden aangeboden met grote staatssteun. Dat ondermijnt Nederlandse ondernemers. Een ander probleem is dat sommige producten niet te vertrouwen kunnen zijn, dat data in Beijing komt te liggen."

Lees ook

Sven Koopman (VVD): 'We moeten heel duidelijk zijn tegen China'

Ongelijkheid tussen Nederlandse en Chinese bedrijven opheffen

Een 'heel duidelijk handelsverdrag' moet helpen om de ongelijkheid tussen Nederlandse en Chinese bedrijven op te heffen. De liberaal wil dat deuren van de Nederlandse markt dichtgaan voor Chinese bedrijven wanneer wederkerigheid ontbreekt. Koopmans: "Als Nederlandse ondernemers niet mogen investeren in bepaalde sectoren van China, waarom zouden Chinese dat dan wel in Nederland mogen doen?"

De VVD'er wil verder onder meer dat er vol wordt ingezet op bescherming van vitale infrastructuur tegen Chinese inmenging. Daarbij stelt hij voor dat er regels komen het doen en delen van wetenschappelijk onderzoek met Chinese instanties. Een ander opvallende suggestie is dat Koopmans stelt dat 'ongewenste bijeffecten' van Chinese studenten op Nederlandse onderwijsinstellingen tegen het licht moet worden gehouden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.