Tijdens alweer de tweede hittegolf deze zomer word je platgegooid met tips tegen de warmte: goed drinken, doe dunne kleding aan, span je niet teveel in en ga zo maar door. Wim Hof, alias 'The Iceman', staat daar heel anders in. Volgens hem kan ons lichaam de warmte prima aan. Klopt dat?

In een interview naar aanleiding van de Peace Run in Stroe zegt Hof in het Radio 1-Journaal: "Je moet je vaker blootstellen aan koude of hitte", aldus Hof. "Het lichaam is aangeboren capabel om te wennen aan extreme temperaturen, maar omdat we dat buitenhouden door airco en verwarming krijg je dat het lichaam zwakker wordt."

Airco weg, verwarming uit?

Hof is dus geen fan van het gebruik van airconditioning of, als het koud zou zijn, de verwarming. Hein Daanen, hoogleraar Thermofysiologie aan de VU Amsterdam, is het grotendeels met 'The Iceman' eens. "Als je gezond bent, is het lichaam heel goed in staat om warmte zo te vertalen dat het lichaam zich eraan gaat aanpassen. Dan is die airco niet nodig."

Als je lichaam in de hitte zit, zal het daar vanzelf op gaan reageren. "Op korte termijn gaan je hartslag en je lichaamstemperatuur snel omhoog, en ga je zweten. Als je langer in de hitte zit, ga je nog meer zweten, waardoor je beter kan koelen. De lichaamstemperatuur gaat iets minder snel omhoog, en je hartslag gaat naar beneden. Die aanpassingen zijn heel functioneel en heel gunstig", zegt Daanen. Toch plaatst hij wel een kanttekening bij het uitzetten van de airco. "Die is wel hard nodig voor ouderen en zwakkeren. Daarmee belast je die mensen minder."

Gezondheidsvoordelen

Hannah Pallubinsky is aan het Maastricht UMC gepromoveerd op de invloed van warmte op ons lichaam. Zij vertelt over het onderzoek dat zij deed. "We hebben mensen blootgesteld aan ongeveer 35 graden, voor 7 dagen en 6 uur per dag. We hebben laten zien dat het wel degelijk mogelijk is aan die warmte te wennen. Na een tijdje bloot te zijn gesteld aan deze temperaturen, is het lichaam beter mogelijk daar mee om te gaan." Blootstelling aan hitte kan zelfs gezondheidsvoordelen hebben, bleek uit het onderzoek. "Wij hebben ook laten zien dat mensen met een te hoge bloeddruk hier baat bij kunnen hebben. Door gewenning aan warmte gaat de bloeddruk omlaag" vertelt Pallubinsky.

De conclusie is makkelijk: Wim Hof heeft gelijk. Ons lichaam past zich na een paar dagen in de warmte aan en dan kunnen we er beter tegen. De airco kan dus best even uit blijven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.