D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven was nauw betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord. "We hebben met dit akkoord bijna een nieuwe formatie gedaan."

Van Veldhoven blikt in gesprek met politiek commentator Joost Vullings terug op dit lange, en soms ook heel vermoeiende, proces. Ze was als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat betrokken bij de onderhandelingen.

'Het heeft veel tijd en inzet gekost'

Het Klimaatakkoord werd in juni gepresenteerd door het kabinet en is gebaseerd op de adviezen van de klimaattafels onder leiding van Ed Nijpels. De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen en de betrokken bewindslieden, waaronder Van Veldhoven, hadden een half jaar nodig om tot overeenstemming te komen.

Lees ook

"Het heeft heel veel tijd gekost van ons allemaal, veel inzet, maar daardoor kom je uiteindelijk wel tot een mooi pakket. Zo'n discussie tussen vier partijen kost misschien meer tijd, maar je hebt ook wel de belangen van heel veel mensen, die soms heel verschillend denken over dingen, meegenomen in de oplossingen die je uiteindelijk kiest", vertelt Van Veldhoven.

'Om 12 uur 's nachts met bakjes chips aan tafel'

Volgens de D66-staatssecretaris verliepen de onderhandelingen in goede sfeer en heeft het de band tussen de coalitiepartijen verstevigd. "We hebben ook heel veel gelachen met elkaar. Als je voor de derde avond in de week tot 12 uur 's avonds met elkaar over een paar bakjes chips zit, die, omdat iedereen tegen die tijd uitgehongerd is, binnen no time leeg zijn, moet je ook wel lachen. Er was een goeie sfeer. Het schept ook wel een band."

Het tot stand brengen van het Klimaatakkoord was een van de grote opgaven van dit kabinet. En met vier verschillende partijen ook een van de moeilijkste. "Eigenlijk denk ik dat we met dit Klimaatakkoord bijna, dat voelde zo, een nieuwe formatie hebben gedaan met elkaar. Heel veel van deze afspraken stonden natuurlijk niet zo uitgewerkt in het regeerakkoord."

'Ik zou het hartstikke mooi vinden als het een vrouw wordt'

Het Klimaatakkoord is gelukt, maar de partij van Van Veldhoven moet na het vertrek van Alexander Pechtold ook nog een nieuwe partijleider kiezen. Rob Jetten is momenteel fractievoorzitter, maar geen partijleider. Gaat Stientje van Veldhoven een gooi naar de macht doen?

"Ik zie het op dit moment niet voor mezelf, maar ik zou het hartstikke mooi vinden als het een vrouw wordt. Ik denk dat we sowieso meer vrouwen in de politiek kunnen gebruiken. Maar, ik vind ook dat Rob het heel goed heeft gedaan. We zullen zien wie er opstaat om het tegen hem op te nemen. Ik vind dat we als vrouwen elkaar ook best af en toe mogen ondersteunen door te zeggen: 'Als jij die ambitie hebt, ga er gewoon voor.'"

Reportage: staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) in gesprek met politiek commentator Joost Vullings.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.