Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Niet zomaar willekeurige steden, maar voor de campagneteams van D66 en GroenLinks zijn dit dè steden waar ze de grootste partij kunnen worden en met elkaar in een nek-aan-nek gevecht verwikkeld zijn.

D66 maakt deel uit van het college in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. GroenLinks in Utrecht en Nijmegen. Volgens de peilingen staat GroenLinks op winst en D66 op licht verlies, en is het verschil tussen de partijen is soms maar één zetel.

D66 en GroenLinks gokken op dezelfde kiezers

Veel kiezers twijfelen tussen D66 en GroenLinks. Zo ook in Nijmegen, de progressieve stad aan de Waal waar de partijleiders Alexander Pechtold en Jesse Klaver de campagneteams een handje meehelpen met een meet up en collegetour. En de twee partijen staan flink in de campagnestand. Klaver: "Ik vind het vervelend om te zeggen, maar D66 is toch de partij die de kleur van de coalitiepartner aanneemt. Je ziet bij D66 dat ze heel erg slaan naar andere partijen, maar wat willen ze nou zelf?" Pechtold vindt dat de GroenLinks "op papier misschien wel gelijk heeft, maar meer moet doen om ook de andere partijen in de gemeente zover te krijgen. En dat doet D66." Intussen doet Pechtold er alles aan om de kiezer aan zijn partij te binden. Voor Klaver "is het een grote teleurstelling als we niet winnen in Nijmegen." Nijmegen is van oudsher een progressieve stad. Het ‘Havana aan de Waal’ werd jarenlang bestuurd door de PvdA. Nu zijn de SP en GroenLinks met beide 8 zetels de grootste partijen.

Uit De Peiling, de politieke analyse van Eenvandaag, uitgevoerd door Ipsos, blijkt dat -op landelijk niveau- D66 en GroenLinks inderdaad met elkaar concurreren om dezelfde kiezers. In De Peiling mogen mensen tien stemmen verdelen, in plaats van één. Een groep kiezers ter waarde van vier zetels verdeelt die stemmen tussen D66 en GroenLinks. Een deel van hen zit nu bij GroenLinks, maar overweegt D66 serieus. Als Pechtold die kiezers kan overtuigen kan hij nog één of twee zetels stijgen. Andersom zien we dat GroenLinks een evengrote groep kan winnen van D66.

Natuur en milieu

Qua regionale interesses lijken D66- en GroenLinks-kiezers op elkaar. Onlangs vroeg EenVandaag kiezers wat volgens hen de belangrijkste onderwerpen zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zowel voor GroenLinks- als voor D66-kiezers was dat natuur en milieu. Behalve de Partij voor de Dieren is er geen partij waar natuur en milieu zo belangrijk zijn voor de kiezers. D66-stemmers vinden verder wonen en verkeer belangrijk. Ook GroenLinks-kiezers vinden die zaken belangrijk, maar voegen daar armoede aan toe.