Toen talloze bedrijven vanwege de coronamaatregelen moesten sluiten, bood dat kansen voor de ict-sector. Werkend Nederland had online oplossingen nodig om bezig te blijven. Hoe was dat voor digitale dienstverleners? "Het was alle hens aan dek."

Kantoren, restaurants, winkels, salons en sportscholen: allemaal gingen ze in het afgelopen jaar dicht of onder voorwaarden open. Van de ene op de andere dag stapten we massaal over op videobellen en shopten we noodgedwongen online. En was een bezoekje aan een winkel of restaurant toegestaan? Dan werd online reserveren of registreren voortaan nodig. Ondernemers Paul, Diewertje en Dennis maakten deze digitale wereld een stukje makkelijker.

Paul Wiertz van BookDinners

Paul Wiertz van BookDinners
Bron: Eigen foto
Paul Wiertz van BookDinners

Al een paar jaar zet Paul Wiertz zich met het kleine BookDinners-team in voor het online succes van restaurants. Het is voor de horeca belangrijk dat de website er tiptop uitziet en op social media 'de handles goed staan', legt Paul uit. "Wij maken als het ware een marketingscan voor de ondernemer en brengen dan een advies uit."

En toen kwam corona. "Dan ga je meteen nadenken, hoe kunnen we die ondernemers nu het beste helpen? Al heel snel werd duidelijk dat we hen zouden gaan adviseren in het goed opzetten van het afhalen en bezorgen van maaltijden. We wilden hen helpen hierin de juiste stappen te zetten."

Lees ook

Avonden doorwerken

Kort nadat alle restaurants op 15 maart moesten sluiten, bood BookDinners tips aan om het afhalen en bezorgen op de juiste manier te regelen. Ook hielden ze zich bezig met applicaties, zoals het online reserveren en inchecken van gasten, om klanten zo klaar te maken voor het moment dat de horeca weer zou openen.

"Bij de heropening, was het echt alle hens aan dek", vertelt Paul. "We hebben toen veel avonden doorgewerkt om passende adviezen uit te brengen. Vooral omdat er in het begin ook zoveel onduidelijk was: het was elke week wel weer anders. Daar hebben we toen veel werk aan gehad."

'Iedere persconferentie is weer spannend'

Zo was het contactonderzoek voor een periode een heet hangijzer. Met zijn team ontwikkelde Paul een gast check-in, een systeem waarmee mensen zich gemakkelijk konden registreren. "Na de persconferentie kregen we meteen tientallen aanvragen. Je ziet dan dat de maatregelen meteen effect hebben op je product. Iedere persconferentie is voor ons dan ook weer spannend."

"Het was een intens jaar. Maar je doet zoveel als je kunt binnen wat kan; je buigt creatief mee." Nieuwe kansen bracht de crisis ook. Lunch is door het thuiswerken belangrijker geworden en maaltijdboxen blijven ook nog wel even, zegt Paul. "Het is steeds meer sociaal geaccepteerd geraakt dat een gerecht thuis nog moet worden afgemaakt. Dat bestond eerst niet en daar zijn ondernemers heel goed in geworden. Ook post-corona zullen mensen dat soort maaltijden leuk blijven vinden."

Diewertje Reekers van goMICE

Diewertje Reekers van GoMICE
Bron: Eigen foto
Diewertje Reekers van GoMICE

"Omdat we moesten, bleek het mogelijk", zegt Diewertje Reekers over de verandering die goMICE afgelopen jaar doormaakte. Het bedrijf organiseert live evenementen en groeps- en zakenreizen voor hun klanten, maar door de coronamaatregelen kon dat niet meer. "We mochten niet meer reizen en niet meer samenkomen. De streep ging in een dag door onze hele business heen."

Het team besloot de switch te maken naar online. "Vanuit onze relaties kregen we de vraag of we online dingen wilden organiseren. Toen zijn we ons opnieuw gaan verdiepen in de markt, om zo te ontdekken wat we voor hen konden betekenen. Want kan het niet linksom? Prima, dan doen we het toch rechtsom."

Lees ook

Bijscholing

"Je zit met een goed team dat heel wat kan en wil", legt Diewertje uit. "En dus zijn we ons gaan bijscholen." Maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Je zit in een tijd waar veel onzeker is en dan ga je ook nog eens een hele andere kant op. Het was echt wel een proces."

"Bovendien is een online evenement organiseren echt weer een vak apart", gaat ze verder. "Je hebt maar één kans voor een goede eerste indruk. Mensen moeten niet twee uurtjes naar een scherm kijken en denken, oké dat was het dan? Het is niet even opgelost met een Zoompje en een quizje."

'Online is here to stay'

Hoewel goMICE nu een 'mooi, nieuw, online middel' kan aanbieden, ziet Diewertje het eerder als een aanvulling op, maar niet als een vervanging van live samenkomsten. "Nu moet het omdat online belangrijker is, maar mensen staan te trappelen om elkaar weer in het echt te zien. Je wilt toch liever die connectie maken door elkaar weer in de ogen te kunnen kijken. Iedereen is nu ook wel een beetje scherm-moe. We merken ook wel dat de markt voorzichtig weer loskomt met nieuwe aanvragen voor live-events en reizen voor na de zomer."

Toch ziet ze ook de meerwaarde van online events in. "In het kader van duurzaamheid is de vraag of je iedereen nog de wereld over wil laten vliegen voor ieder evenement, congres of zakenreis?" Zelf ziet ze wel heil in evenementen waarbij algemene kennis online gedeeld wordt en het live-moment er is voor het menselijke of verdiepende deel. "Maar ik denk zeker dat online 'here to stay' is."

Dennis Kapper van T:MEBLOCKR

Dennis Kapper van T:MEBLOCKR
Bron: Eigen foto
Dennis Kapper van T:MEBLOCKR

De afsprakenplanner die T:MEBLOCKR heeft ontwikkeld, is 'als geen ander in deze coronacrisis van toepassing', vertelt eigenaar Dennis Kapper. Het bedrijf ontstond 5 jaar geleden, maar vanaf maart vorig jaar maakte het 'een serieuze groei'. "Het is echt ontploft, we hebben groei als nooit tevoren."

En dat is logisch, want door de coronamaatregelen konden bezoekjes buiten de deur haast alleen nog maar op afspraak. Met de applicatie van het bedrijf worden die afspraken gemakkelijk gemaakt, 'op elk moment wanneer de klant dat wil'.

Extra mensen nodig

Nu gebruiken met name grote zaken de applicatie, legt Dennis uit. "De kleine ondernemer wil z'n broek gewoon ophouden en wil dat met weinig middelen doen; velen van hen hebben zoiets van, bel maar gewoon." Maar ook voor die bedrijfjes biedt T:MEBLOCKR hulp om het winkelen op afspraak in goede banen te leiden.

Lees ook

Met een team van twaalf man voorziet het bedrijf nu zo'n 1800 klanten van de applicatie. Vanwege de drukte heeft Dennis in een half jaar tijd zelfs vier mensen extra aan moeten nemen. "Al snel konden we wel wat versterking gebruiken, ja."

'COVID betekende een goudmijn'

De persconferentie van twee weken geleden liet nog goed zien hoe door de coronamaatregelen de vraag naar de applicatie stijgt, vertelt Dennis. "Je zag het meteen terug in de data. Letterlijk vanaf het moment dat er werd gezegd: 'De kappers gaan open', werden er in plaats van 10 afspraken per seconde, wel 80 gemaakt!"

"COVID betekende voor ons dus eigenlijk een goudmijn. En we zijn blij dat we anderen ook kunnen helpen met hun verkoop, zodat zij in deze tijd ook nog wat kunnen verdienen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.