Nietsvermoedend loop je met je rollator over de stoep en ineens rukt iemand op een scooter met geweld de ketting van je hals. Het overkwam de 80-jarige Ellie van de Groep uit Bunschoten.

Haar zoon Corne van de Groep kan er met zijn pet niet bij. "Vooral in coronatijd. Mensen hebben maanden binnen gezeten. Mogen ze eindelijk naar buiten en dan gebeurt dit. Hoe laf kan je zijn?" Van de Groep praat met emotie in de stem. "Je moet met je klauwen ervan af blijven." Al 13 ouderen in het midden van het land zijn slachtoffer van een 'kettingrukker'.

Nieuwe bril

De 80-jarige Ellie ging een stukje wandelen om haar nieuwe bril op te halen. "In een flits gebeurt het. De ketting wordt van haar nek getrokken." Het was een gouden kettinkje met de naam Ellie. Een stuk van de ketting viel op de grond. "Gelukkig heeft ze dit nog terug. De emotionele waarde is heel groot."

Als familie hebben ze een oproep op Marktplaats geplaatst met de ketting erop. Als de ketting dan te koop wordt aangeboden, kunnen mensen erop reageren. Daarnaast heeft de familie 600 euro tipgeld. "Het kan toch dat iemand hem verlinkt. Ik hoop zo dat de dader gepakt wordt." De 80-jarige vrouw gaat niet bij de pakken neerzitten. Daar is ze te sterk voor. Ze zegt dan ook "deze strijd ga ik winnen." Ze is zelfs al meerdere keren naar de plaats delict gegaan.

Slachtofferhulp

Jytte Reichert, woordvoerder bij Slachtofferhulp Nederland, vindt het erg wat er is gebeurd. Is het slim om een ketting te blijven dragen als ouderen? "Als ouderen moet je doen waar je jezelf het fijnst bij voelt. Zo'n ketting is toch vaak een dierbare herinnering. Het is logisch dat je dan een ketting graag bij je wilt dragen. Als je toch een ketting wilt dragen, maar het niet te opvallend wilt doen, kan je bijvoorbeeld ook een sjaaltje eroverheen dragen."

Reichert vindt het fijn dat het goed gaat met Ellie in deze situatie. "Ze voelt zich sterk. Haar zoon is goed voor haar. "Het is in ieder geval belangrijk om na zo'n misdrijf met iemand in je omgeving hierover te praten." Op dit moment hoeft Ellie geen slachtofferhulp. "Maar mocht ze dat op een moment toch willen, dan staan we voor haar klaar."

Na het misdrijf

Tegen de slachtoffers die zo'n misdrijf hebben meegemaakt, zegt de woordvoerder het volgende: "Elke reactie is normaal. Ieder mens is uniek. De manier waarop je zelf met een gebeurtenis omgaat. Dat past gewoon bij wie je bent. Maar sluit jezelf niet op. Houd het dagelijkse ritme vast. En praat erover. In het begin kan dat heel lastig zijn om weer de straat op te gaan. Neem in het begin iemand mee om te wandelen bijvoorbeeld."

Edwin van Rijswijk, verzorgt regelmatig weerbaarheidstrainingen voor ouderen genaamd Trots en Weerbaar, heeft tips om als senior hier tegen te weren. "Zie jezelf niet als slachtoffer, maar kijk naar de dingen die wel kan doen."

Lees ook

Maak oogcontact

"Zorg dat je lichaamshouding goed is. Maak bijvoorbeeld oogcontact met anderen. Kijk niet naar beneden. Hiermee geef je aan dat je alert bent en daardoor minder aantrekkelijk bent voor de dader. De aantrekkingskracht gaat dan uit naar de ander", geeft de weerbaarheidsprofessional als tip.

De trainer benadrukt ook dat je altijd goed moet opletten en de kenmerken van de dader moet onthouden. "Bel altijd 112." Ditzelfde geldt voor de mensen die bijvoorbeeld een overval hebben overwonnen. "Het is belangrijk dat de dader wordt gepakt en dat anderen hiervoor worden beschermd."

Corne vertelt over zijn 80-jarige moeder die slachtoffer werd van de 'kettingrukker' en Jytte Reichert van Slachtofferhulp Nederland over wat te doen als je in zo'n situatie terechtkomt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.