Het Koninklijk Concertgebouworkest nam vanuit huis het Wilhelmus opnieuw op, zodat het lied op Koningsdag gespeeld kan worden. De bedoeling is dat, als het maar even kan, iedereen meespeelt of -zingt. Gewoon vanuit de deuropening of vanaf het balkon.

Koningsdag is dit jaar omgedoopt tot Woningsdag. Geen grote feesten meer, geen kleedjesmarkt, geen aubade op de markt. Je zult er zelf een feestje van moeten maken in je eigen woning. Het Concertgebouworkest heeft daarom het initiatief genomen om met z'n allen, tegelijk, vanuit huis het Wilhelmus te zingen of te spelen. "Het volkslied hoort bij ons allen."

Uitdrukking geven aan saamhorigheid

Om alvast de toon te zetten, hebben 73 musici van het concertgebouworkest thuis hun deel ingespeeld en opgenomen. Dat is samengevoegd in de montage tot één groot orkest. Rob Dirksen, contrabassist bij het Concertgebouworkest is een van de initiatiefnemers.

Bekijk hier de clip die de musici al hebben samengesteld.

"Wij hopen echt dat heel veel mensen meedoen", zegt hij enthousiast. "Of je nu Koningsgezind bent of niet, het volkslied hoort bij ons allen, is van het volk, van ons Nederland. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, in deze gekke crisis. Muziek verbindt en ik zie dit als een mooi moment om door dit samen te spelen uitdrukking te geven aan die saamhorigheid."

Wilhelmus voor de gekste combinaties

De contrabassist schrijft voor iedereen die dat wil nu de muziekpartijen. "Voor de gekste combinaties heb ik het Wilhelmus nu op papier gezet. Ik krijg echt tig aanvragen per dag. Maar ik doe het met plezier. Normaal zijn dit voor ons als orkest drukke tijden, nu ben ik blij dat ik wat kan doen voor de mensen die thuis willen meespelen." Alle partituren zijn te vinden op de site van het Concertgebouworkest.

De bedoeling is dat mensen om klokslag 10.00 uur het lied meezingen of met een instrument meespelen. In de deuropening of vanaf het balkon. Alvast oefenen? Dat kan; speel mee met de 73 musici van het Comcertgebouworkest:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.