Komt de ziekte aids eigenlijk uit een laboratorium? In elke aflevering van de serie 'Complot or not' duiken we in de argumenten van een onbewezen en een bewezen complot.

Onbewezen complot: aids. Er worden op internet en daarbuiten nog steeds theorieën verspreid die zeggen dat aids in een laboratorium is ontwikkeld en expres dan wel per ongeluk is verspreid door de Amerikaanse overheid. Er zijn meerdere varianten waarvan niet duidelijk is waarom dit zou zijn gebeurd. Maar dat de ziekte vooral homoseksuele mannen treft is volgens deze redenering geen toeval.

Bewezen complot: In de jaren zeventig werd bekend dat in de Amerikaanse staat Alabama wetenschappers die onderzoek deden naar het verloop van syfilis onder zwarte mannen, slachtoffers hebben laten lijden aan de ziekte, terwijl een medicijn inmiddels beschikbaar was: penicilline. De studie was opgezet in de jaren 30. Om het onderzoek te voltooien wilden de wetenschappers ook het eindstadium van syfilis bij de bestudeerde populatie bestuderen. Dit kwam uit, het werd een groot schandaal en zorgde lange tijd voor een cultuur van wantrouwen tegen de medische wereld met name onder de zwarte bevolking in het zuiden van de VS. In de jaren negentig heeft president Clinton officieel excuses aangeboden voor deze roemruchte doofpot-affaire.

In EenVandaag een gesprek met Roel Coutinho, epidemioloog en viroloog Ab Osterhuis.

Bekijk hieronder de beide items:

De andere afleveringen uit deze serie en extra materiaal zijn hier te bekijken.