Verschillende hoogleraren en wetenschappers hadden het in Volkskrant magazine over de gevaren van een glas wijn of een biertje. Voedingshoogleraar Jaap Seidell deed in dat artikel een opvallende vergelijking: “Neem cocaïne, cannabis of paddo's - niemand zegt, één snuifje coke is prima. Daarin zijn we heel streng, wat best gek is als je bedenkt dat de gezondheidsrisico's beduidend kleiner zijn.' Is cocaïne inderdaad minder slecht voor je dan drank?

Een lastige vergelijking, vinden ze bij het Trimbos instituut: “Het is een beetje appels met peren vergelijken. Het is natuurlijk allebei ongezond en ook heel erg afhankelijk van wie wat gebruikt en in welke context.”

Alcohol is populairder

Bij STAP, het Instituut voor Alcoholbeleid herkennen ze zich meer in de vergelijking van Seidell: “Er zijn natuurlijk veel meer mensen die overmatig alcohol gebruiken, dan mensen die overmatig cocaïne gebruiken.” Volgens STAP veroorzaakt alcohol ook meer problemen: “Alcohol zorgt voor gezondheidsklachten en dus voor hoge ziektekosten. Door alcohol is er veel ziekteverzuim en ook in het verkeer zorgt het voor grote problemen.” Deze problemen zie je volgens STAP veel minder bij harddrugs.

Verslavend

Dat meer mensen alcohol gebruiken zien ze ook bij Jellink, de instelling voor verslavingszorg: “Ongeveer 45% van de mensen die in de verslavingszorg behandeld wordt, zit daar vanwege alcoholproblemen.” Volgens hen is gemiddeld genomen alcohol dan ook slechter voor je dan cocaïne: “Als je kijkt naar de verschillende risico’s en dat allemaal afweegt, dan komt volgens onderzoek alcohol in dat rijtje op nummer vier en cocaïne op nummer vijf.” Jellinek verwijst hiermee naar een onderzoek uit 2009 gedaan door verschillende wetenschappers.

Feit of fictie?

Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, maar als je naar het grote plaatje kijkt zorgt alcohol wel degelijk voor meer problemen dan cocaïne. Daarmee beoordelen we de stelling: 'Cocaiïne is minder slecht voor je dan alcohol', als een feit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.