"Kom maar, kom maar. Heerlijk, heerlijk." Jan Willem Vink geniet nog steeds als de achterkant van zijn geliefde Citroën Snoek langzaam omhoog komt. Citroën bestaat 100 jaar en Cees, Jan Willem en Johan zijn fans van het eerste uur.

Wanneer de 73-jarige garagist Cees Visser de eerste ontmoeting met zijn favoriete model omschrijft, verschijnt er een ondeugende fonkeling in zijn ogen. "Ik ben nog steeds verliefd op die wagen. Dat gevoel is niet uit te leggen, maar gaat nooit meer weg." Het merk leverde iconische auto's als de Eend, Snoek, Traction Avant en SM, beter bekend als de auto van Johan Cruijff.

Tv-reportage over 'Citrofielen': 'Ik ben nog steeds verliefd op die wagen'

'Ik ben hem gaan halen in Parijs'

Voor garagist Cees Visser is er eigenlijk maar één échte oldtimer. Wanneer je zijn charmante garage binnenstapt, is het net of je veertig jaar teruggaat in de tijd. Hier sleutelde Cees jarenlang aan zijn grote liefde: de Traction Avant. Een auto die hij in de jaren zestig zelf naar Nederland bracht.

"Ik ben hem gaan halen in Parijs, in 1964", vertelt Cees. "Ik sprak geen woord Frans. Een garagist probeerde me een DS te verkopen, maar ik zei: nee, ik wil een oudere! Een Parijse dame had nog een Traction staan. Ik kon hem kopen voor slechts vierhonderd frank." In de jaren die volgden heeft Cees op zijn minst honderd Tractions naar Nederland gebracht.

Cees Visser
Bron: EenVandaag
Cees Visser in zijn garage.

'Het is mijn opvoeding geweest'

De liefde voor zijn Traction is moeilijk in woorden uit te drukken, maar het heeft veel te maken met de bouw van de auto. "Het klopt gewoon. Deze wagen is ontwikkeld door een stelletje ingenieurs en dat klikte. Als dat zo is, kom je tot hele grote hoogtes."

De echte liefhebber lijkt in ieder geval één ding gemeen te hebben: het is er met de paplepel ingegoten. Dit geldt ook voor Cees. "Mijn oom reed in een oud model en dát is mijn opvoeding geweest. Als jongetje dacht ik: later als ik groot ben, wil ik ook zo'n auto."

'Als je ouder wordt, kijk je terug op je eerste auto'

Roel Monsee
Bron: EenVandaag
Roel Monsee naast een 'Snoek'

Automonteur Roel Monsee, ook Citrofiel, weet nog precies hoe het voelde toen hij in 1977 voor het eerst in zijn oude witte Eend stapte. "Hij kostte slechts 100 gulden en had een verbrande klep, maar hij reed zo anders. Dit kwam door het veersysteem. Het pakte me meteen."

Nog steeds is de Eend heel waardevol voor Roel. "Als je ouder wordt, kijk je terug op je eerste auto." Toch rijdt de monteur het liefst in een CX uit 1980. "De lijnen van deze auto zijn heel strak en het dashboard is apart. Dit maakt de auto bijzonder."

'André Citroën was een genie'

Johan Oldenhage
Bron: EenVandaag
Johan poseert met zijn Citroën SM.

"Hier doe je het voor. Dit geluid", zegt Johan Oldenhage, terwijl hij het gaspedaal van zijn klassieke SM vol intrapt. Ook bij hem begon de liefde al vroeg. "Mijn vader verkocht het merk en ook mijn moeder reed erin."Zijn lievelingsauto is op dit moment de Mehari, een cabrio. "Het is heerlijk om met het dak open te scheuren als het mooi weer is en je hebt aanspraak van iedereen".

Vooral de geschiedenis van het merk spreekt Johan aan. "André Citroën was een genie. Na de oorlog bouwde hij een granatenfabriek om tot een autofabriek. In slechts drie maanden. Hij liet vrouwen in zijn fabriek werken en regelde ook meteen kinderopvang." Wat Johan daarnaast bewondert, is de combinatie van eenvoud en gecompliceerde techniek bij alle modellen.

'Deze auto leeft'

JanWillem
Bron: EenVandaag
Jan Willem met zijn Traction Avant.

Jan Willem Vink is een groot fan en was twaalf jaar lang voorzitter van Citroën Nederland. Hij verzamelt oude modellen en rijdt er dagelijks in. Om zijn hobby te bekostigen, verhuurt hij de auto's.

"Ik zit liever op deze autostoel, dan thuis op de bank", vertelt hij trots vanuit zijn meest bijzondere exemplaar: de Traction Avant. "Het zijn allemaal auto's met karakter. Ik aai mijn auto ook altijd als ik heb gereden. Mijn Citroën heeft me nog nooit in de steek gelaten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.