Gerard de Bruin is chronisch lymepatiënt. Voordat hij de diagnose lyme kreeg, was hij bijna twee jaar verder. Het zou tussen de oren zitten, hoort hij van meerdere artsen. Maar zijn klachten houden aan. Moeheid, pijn in zijn ledematen en op een gegeven moment zelf aantasting van de hersenen waardoor zijn spraak wordt aangetast. 

Een andere test wijst uiteindelijk uit dat Gerard wel degelijk met lyme is besmet, waarna hij langdurig wordt behandeld  met antibiotoca. Met succes: sinds een paar weken praat hij weer normaal.

Vorige maand is er een nieuwe richtlijn voor lyme-patiënten gekomen die artsen aangeeft hoe om te gaan met de diagnose en behandeling van de ziekte.

De Nederlandse Vereniging voor Lyme-patiënten had gehoopt dat deze richtlijn juist meer duidelijkheid zou bieden voor patienten met chonische klachten van lyme. Maar op het laatste zijn belangrijke paragrafen veranderd. En dus hebben de patiëntenvereniging en meerdere artsen zich gedistantieerd en teruggetrokken van de nieuwe richtlijn. Het gevolg: onzekerheid voor de patiënt.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.