VVD en D66 willen serieus overwegen de subsidie aan organsatie Siriz stop te zetten. Er zouden nieuwe aanwijzingen zijn dat de hulp bij onbedoelde zwangerschappen van deze christelijke organisatie niet objectief is. CDA en ChristenUnie staan alleen pal achter Siriz en ook staatssecretaris Blokhuis weigert de subsidie te staken.

Siriz heeft zich verbonden aan een anti-abortussite. Op de website van De Week van het Leven wordt verwezen naar de hulpverlening van Siriz. In deze speciale week vraagt het Platform Zorg voor Leven extra aandacht voor de rechten van het ongeboren kind. Een meerderheid van de Kamer heeft daarom twijfels bij de objectiviteit van Siriz.

'Volstrekt onethische informatie'

Ook lijkt een meerderheid te vinden dat staatssecretaris Blokhuis de subsidiekraan moet dichtdraaien. De kwestie ligt alleen gevoelig in de coalitie. VVD en D66 zijn daar in principe voor, maar de partij van Blokhuis, de ChristenUnie, en het CDA willen vasthouden aan de subsidie voor Siriz.

Blokhuis weigert, tot onvrede van coalitiepartners VVD en D66, strenger toezicht te houden op organisaties die zich bezig houden met hulpgesprekken over abortus. Ook vinden zij dat de staatssecretaris niet ver genoeg gaat in zijn subsidiebeleid: Siriz kan zich verbinden aan de anti-abortuswebsite over de Week van het Leven en krijgt alsnog subsidie. Volgens het Nederlands Genootschap van Abortusartsen bevat deze website 'volstrekt onethische informatie' over abortus.

Niet voor het eerst

Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, de organisatie die de discussie aanzwengelde, is stellig. "Vraag geen subsidie aan voor keuzehulp als je geen keuzehulp biedt. De wet zegt dat vrouwen een vrije keuze moeten hebben en die is er niet bij Siriz. Dat blijkt maar weer uit het feit dat zij onderdeel uitmaken van het Platform Zorg voor Leven, waarop staat dat abortus onaanvaardbaar is."

Het is niet de eerste keer dat Siriz onderwerp van gesprek is in de Tweede Kamer. Eerder kwam de organisatie in het nieuws na kritiek van artsen. Siriz zou via hun website onjuiste informatie verspreiden en vrouwen aansturen om hun zwangerschap niet te beëindigen. Naar aanleiding van dit verhaal van EenVandaag liet staatssecretaris Blokhuis weten met een ander subsidiebeleid met heldere criteria te komen.

Kijk & lees meer:

VVD en D66 vinden dat hij daar niet ver genoeg in gaat. De partijen dienen nu een plan in waardoor geen subsidie meer verstrekt kan worden als organisaties betrokken zijn bij activiteiten die zwangere vrouwen sturen als het gaat om abortus.

reactie

Ronald Zoutendijk, directeur van Siriz, laat in een schriftelijke reactie weten:

"Siriz vindt de juistheid van medische informatie van groot belang. Wij nemen opmerkingen en aanvullingen op medische informatie dan ook zeer serieus. Daarom zullen wij, samen met de andere deelnemers van de Week van het Leven, de medische informatie op de website van de Week van het Leven door onafhankelijk medisch deskundigen laten toetsen en, waar nodig, corrigeren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.