In het programma Cash op Zolder is een Chinees porseleinen beeldje onder de hamer gegaan voor een recordbedrag van €322.000,-. En dat terwijl het getaxeerd was op maximaal €5.000,-. 

Het betrof een 17e eeuws Chinees wit porseleinen beeldje van een Guanyin (de godin van de genade en troost). 

e kandidaat van ‘Cash op Zolder’, Carry, was verbijsterd toen haar ‘Blanc de Chine’ beeldje werd afgetikt voor het tonnenhoge bedrag. De koper is een rijke Chinese verzamelaar en dat is iets wat de laatste tijd erg vaak gebeurt. Rijke Chinezen kopen de Nederlandse veilingen massaal leeg, vooral als het om Chinese kunst gaat. 

Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg zette vorige week zelfs nog een advertentie waarin ze vragen om Chinees Porselein. Hollands Antiek verkoopt niet meer, en dus lijken de rijke Chinezen de redding te zijn voor de nog overgebleven veilinghuizen. 

In EenVandaag beelden uit de Cash op Zolder aflevering en gesprekken met veilinghuizen én hun Chinese kopers. 

De spectaculaire veiling en het complete verhaal van Carry is op 10 april om 19.25 uur te zien tijdens de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Cash op Zolder.

update
clock 08-04-2014 10:29

Kopje brengt 26 miljoen euro op bij veiling

Een porseleinen Chinees kopje heeft dinsdag bij een veiling in Hongkong 281 miljoen Hongkong dollar (26 miljoen euro) opgebracht. Het is volgens veilinghuis Sotheby's het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een Chinees kunstwerk is betaald.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.