Kinderarts Rian Teeuw (AMC) vindt dat alle kinderen van 0 tot 18 jaar die zich melden op de spoedeisende hulp volledig gescreend moeten worden op signalen van kindermishandeling. Deze inspectie van de kinderen, ook wel top-teen screening genoemd, wordt nu al in een aantal ziekenhuizen uitgevoerd. Teeuw concludeert op basis van die ervaringen dat de screening effect heeft. Er komen meer gevallen van mishandeling aan het licht.

In Nederland zijn er jaarlijks rond de 110-duizend gevallen van kindermishandeling door ouders of familie. Wie met zijn kind naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis gaat, wordt sinds 2009 verplicht gescreend op signalen waarbij kindermishandeling in het geding kan zijn.

Argwaan

Nu gebruiken artsen en verpleegkundigen een vragenlijst als ze argwaan hebben. Volgens Rian Teeuw missen ze dan één op de 17 gevallen. Als de kinderen fysiek gecontroleerd moeten worden dan betekent dat wel dat de kinderen zich helemaal uit moeten kleden. Teeuw: "Maar het is niet zo dat een kind helemaal bloot voor een arts komt te staan. Het uittrekken van kleding gebeurt geleidelijk. En gedeelten van het lichaam die zijn onderzocht worden weer bedekt."

'Inbreuk op de privacy'

Justine Pardoen van de site Ouders Online is sterk gekant tegen het top-teen-onderzoek. Zij ziet het als een inbreuk op de privacy van ouders en kind. "Het is een enorme inbreuk op de integriteit van een kind, zonder dat er verdachte omstandigheden zijn, die wijzen op kindermishandeling." Ook Pardoen wil uiteraard dat kindermishandeling wordt gesignaleerd, maar dan moeten vermoedens van kindermishandeling wel kloppen. Ze kent gevallen van ouders die onterecht werden beschuldigd van kindermisbruik en die zich hebben gemeld hebben via de site van Ouders Online. "Bij een onterechte beschuldiging richt je schade in gezinnen aan", aldus Pardoen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.