Kinderen zien te veel schadelijke reclames op tv en minister Slob van Media doet daar te weinig aan, vindt het CDA. "De regels moeten strenger", zegt de partij. Morgen pleit de partij hiervoor in een kamerdebat.

Vooral voor programma's van de commerciële omroepen die niet per se op kinderen gericht zijn, maar wel veel jonge kijkers trekken, moeten strengere regels komen, zegt CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Hij doelt daarmee op programma's als The Voice of Holland. Dat de hoofdsponsor van deze talentenshow een telefoonmerk is, is niet te missen aan de rode bank en het logo dat op veel plekken terugkomt.

'Het gaat te ver'

Het Tweede Kamerlid vindt dat alle media waar veel kinderen naar kijken aan dezelfde eisen moeten voldoen wat het tonen van reclame betreft. "Jonge kinderen hebben moeite om te onderscheiden wat reclame is en wat de presentator vindt", zegt hij. "Juist hen willen we beschermen."

"Als je reclame maakt voor een hele jonge doelgroep, die niet weet wat het verschil tussen een 'normale' video is en reclame, ga je wat ons betreft te ver. Of het nu gaat om sponsoring, sluikreclame, of een andere vorm van marketing."

Beluister hier het gesprek over strengere reclameregels in Radio EenVandaag.

Kinderen niet behandelen als consument

Een jong kind kun je niet behandelen als een volwassen consument, vindt Van der Molen. "Dan kom je als ouder in de situatie dat de kinderen aan je jas trekken, omdat ze iets willen wat ze op tv hebben gezien."

Dat komt dan weer doordat ze in een filmpje een ander kind hebben gezien die dat product fantastisch vindt, voegt hij daaraan toe. "Maar dat vindt dat kind niet fantastisch omdat hij het echt fantastisch vindt, maar omdat hij daar geld voor krijgt. Hele jonge kinderen zien dat verschil nog niet."

Verbod op sluikreclame

Van der Molen hamert namens het CDA op uitbreiding van de reclameregels naar commerciële omroepen en streamingdiensten als Netflix. Nu gelden de regels alleen voor de publieke omroep.

De partij vindt dat 'sluikreclame' of 'productplaatsing' verboden moet worden in programma's die gericht zijn op kinderen. En dat er tijdens programma's blijvend in beeld is hoe oud je moet zijn om een programma te bekijken.

Lees ook

Minister Slob 'te soft'

Van der Molen is niet tevreden over het optreden van de minister Arie Slob van Media. "Ik had juist van hem verwacht dat hij de bescherming voor minderjarigen zou verbeteren. Ik vind hem te afwachtend, gek dat hij dit niet regelt. Een beetje soft."

"Als CDA zeggen we dat er heldere normen moeten zijn, de huidige regels gaan ons niet ver genoeg. Regels die op tv gelden, zijn online dan weer niet van toepassing. Minister Slob lijkt geen bondgenoot te zijn, en dat verwacht ik wel van hem", zegt Van der Molen. "Als hij het niet doet, doen wij dat!"

Met reclame om leren gaan

"Kinderen moeten zeker met reclames leren omgaan. Daar kun je op school en thuis wat aan doen", zegt van der Molen. "Maar hier gaat het om een groep kinderen die heel moeilijk dat onderscheid ziet. Ik vind het bezwaarlijk dat wij rond zulke jonge kinderen zo'n enorm groot commercieel circus hebben opgetuigd."

Hij begrijpt dat reclames een deel van de wereld zijn, maar dat ermee om leren gaan niet zo vroeg in hun leven hoeft te gebeuren."Als je een tiener bent, kijk je er alweer heel anders naar. Dan kun je leren hoe je ermee omgaat. Maar de jongste groep, die bescherm je. Het is niet normaal om op te groeien in een wereld die alleen maar om commercie draait."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
info

Rectificatie

In de tv-reportage is ter illustratie een fragment getoond uit een video van youtuber MeisjeDjamila. De indruk kan gewekt zijn dat in die video sprake is van sluikreclame, maar dat is niet het geval. In de omschrijving van de video wordt dat ook nadrukkelijk benoemd: "Deze video bevat geen betaalde samenwerking of gekregen producten. Alle meningen zijn mijn persoonlijke uitingen en niet beïnvloed door andere partijen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.