Cash is duur, cash is vies, cash is onhandig, cash kan worden gestolen, cash is onveilig. Weg met cash.   

Het aandeel van contante betalingen daalt al jaren. In Scandinavische landen wordt nog maar zo'n drie procent van alle betalingen met echt geld gedaan. De rest is digitaal.

Contactloos betalen

Vanaf vandaag kunnen klanten van de ING kleine bedragen betalen door hun pas kort tegen een betaalautomaat te houden. En ze hoeven geen pincode in te toetsen. Consumenten met een geschikte ABN Amro-pas konden dit al en klanten van de Rabobank kunnen dat straks met een smartphone. 

Ook in Nederland neemt cashless dus een hoge vlucht. Maar wat betekent dat voor ons koopgedrag? En wat hebben de termen 'betaalpijn' en 'breekangst' daar eigenlijk mee te maken?

Uitzending

EenVandaag ging op bezoek bij de keten Vlaamsch Broodhuys die geen contant geld meer accepteert. Ferno Koop legt uit waarom klanten er niet meer met briefjes en munten terecht kunnen. Verder vertelt adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland wat de voordelen zijn van een maatschappij die minder geld op zak heeft. Internetexpert Danny Mekic' schetst op zijn beurt de negatieve kant van een cashless society.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.