Hele generaties groeiden op met Mien Dobbelsteen in Zeg 'ns Aaa en met  Opoe Withof  in ‘t Schaep met de vijf Pooten. Maar als het aan haar vader had gelegen, had ze nooit op het podium gestaan: hij wilde voor zijn dochter geen toekomst als uitgehongerde kunstenaar. Toch volgde Carry Tefsen (1938) uiteindelijk haar hart en koos voor de theater- en filmwereld. 60 jaar staat ze nu al in de schijnwerpers en het is tijd voor een autobiografie.

Haar vaders stelling was 'Kunst is mooi, maar niet voor je beroep'. Dus werd de jonge Carry aanvankelijk kleuterjuf en stond tweeënhalf jaar voor de klas. Maar uiteindelijk moest het toch echt gebeuren: ze nam ontslag en begon in de jaren 60 als revuedanseres bij de Amsterdamse nachtclub Moulin Rouge.

‘Ik kende geen gêne

In de jaren daarna groeide ze uit tot een gevierde actrice en musicalster. Ze werkte mee aan klassiekers als Blue Movie en Keetje Tippel. Blue Movie was destijds de eerste Nederlandse bioscoopfilm waarin seksscènes en een erectie te zien waren. De film werd aanvankelijk door de Centrale Commissie voor de Filmkeuring niet toegestaan voor vertoning.

Carry werd gevraagd door Pim de la Parra om Blue Movie te gaan doen. Ze werd gewaarschuwd dat het wel pikant zou worden . Maar dat kon haar niet schelen. “Ik kende geen gêne en deed wat nodig was. Maar toen later de film uitkwam zag ik wat het teweeg bracht. Al die mannen die helemaal opgewonden uit de bioscoop kwamen en die tegen mijn man zeiden ‘nou die vrouw van jou’. Dat was voor hem niet leuk.“

Aanklacht tegen armoede

Naast haar filmcarrière was Carry  actief bij het Volkstoneel van Beppie Nooy, in musicals als Flashdance en Billy Elliot en in experimentele theaterstukken. Ze deed aan cabaret, presenteerde de eerste datingshow op de Nederlandse televisie Op Goed Geluk en was ze zien in commerciële hits als de Andre van Duin Show en De Jantjes.

Tefsen voelt zich aangetrokken tot het volkstheater zoals de Jantjes. “ Ik kan dan in mijn eigen taal praten . Het gaat over volkse zaken. Het lijkt allemaal heel grappig, maar ondertussen is het vaak een aanklacht tegen bijvoorbeeld de armoede in de Jordaan.”

‘Het artiestenvak is niet meer zo gezellig’

Carry is een vat vol gouden herinneringen en anekdotes omdat ze al 6 decennia meeloopt in de theater en filmwereld. Daarom is ze haar ervaringen gaan opschrijven, met als resultaat haar autobiografie 'Carry Tefsen, 60 jaar in de schijnwerpers'.

"Omdat ik al een poosje op de aarde rondloop, was ik in de gelegenheid om te zien hoeveel er bijna ongemerkt is veranderd in de wereld om ons heen - maar óók in het artiestenvak. Het is er niet meer zo gezellig. Vroeger stond je op het toneel met een heleboel andere mensen die de touwen bedienden en het licht deden. Nu wordt dat allemaal met computers gedaan."

Lees & luister ook

Nu is ze 80 jaar. Ze heeft besloten niet meer te gaan toeren in de theaterbus van Groningen naar Maastricht. “Die busreizen en files houd ik wel voor gezien. Maar ik wil nog wel acteerwerk doen. En graag naar ons huis in Spanje. Ik heb niet meer zoveel tijd, dus ik moet leuke dingen doen.”

Onlangs sprak Carry Tefsen met de collega's van de EO. 'De tijd staat nooit stil, het wordt weer anders':