Fractieleider Jesse Klaver van GroenLinks maakte indruk tijdens de uitslagenavond voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij citeerde daarin een bericht van Loes, een van zijn campagnevoerders. Ze slaagde erin een PVV-stemmer op GroenLinks te laten stemmen. Maar de anekdote leverde twijfel op: bestaat Loes namelijk wel echt? Lammert de Bruin gaat in 'Feit of Fictie' op zoek naar de mysterieuze 'Loes'.

Sommige mensen die de toespraak van Klaver beluisterden, lieten weten nogal te twijfelen aan haar bestaan. Loes kreeg geen achternaam van Jesse Klaver, en het verhaal over de bekering van de PVV-stemmer naar GroenLinks leek te mooi om waar te zijn.

‘Wat ben ik trots’

"Wat is er gecampaignd. Wat ben ik trots", zei Jesse Klaver op de verkiezingsavond tegen zijn partijleden. "Gisteren kreeg ik een berichtje van Loes, een van onze campagneleiders in het land. Ik ga een stukje voorlezen van het bericht dat ze ons stuurde", speechte de GroenLinks-leider. Daarop volgt een verhaal van een volhardende campagnevoerder die in de bittere kou van het afgelopen weekend erin slaagde om een echtpaar dat landelijk op Geert Wilders stemt, plaatselijk op GroenLinks te laten stemmen.

"Loes schrijft: 'We gingen in gesprek om te vertellen hoe belangrijk de gemeente voor hen is. We vroegen hen wat zij belangrijk vonden. En al snel bleek dat zij een groene en veilige omgeving voor hun kinderen het allerbelangrijkste vonden wat er was.'", citeerde Klaver uit het bericht. De afloop is verrassend: waar het gesprek met moeite tot stand kwam, eindigt het met het besluit van het stel om dus op GroenLinks te stemmen.

Wonderlijk verhaal

Een wonderlijk verhaal.  Het doet denken aan de spontane ontmoetingen met serveersters, conducteurs en loodgieters, die politici graag opvoeren om hun betoog kracht bij te zetten. Onwillekeurig vraag je je af of Loes misschien familie is van Henk en Ingrid, van de Hardwerkende Nederlander van Mark Rutte, of (langer geleden) van Jan Modaal (geïntroduceerd door het kabinet-De Jong in 1968).  

Google leert dat 'Loes' een echte GroenLinks-naam is. In Amsterdam heb je Loes Knotter en Loes de Jong die actief zijn voor deze partij. In Uden heb je Loes Petersen. In Rijssen Loes ter Harmsel. In Zwolle Loes Lodder. In Den Haag Loes Veeger. Allemaal GroenLinksers. We vragen het landelijk bureau van GroenLinks om opheldering. De medewerker die de telefoon opneemt, slaat niet onmiddellijk aan op 'Loes'. Ze biedt aan een oproep te plaatsen in ‘het interne communicatiesysteeem’. Dat werkt: even later krijgen we het telefoonnummer van Loes Petersen uit Uden.

Stempas bij oud papier

"Ja, ik besta echt", vertelt Loes ons als we het nummer bellen. "Ik heb zelf nog niet gehoord dat ik geciteerd werd door Jesse. Ik heb hem inderdaad een bericht gestuurd over mijn ervaring in Uden. Ik was er zelf bij. Die mensen hadden hun stempas al bij het oud papier gegooid, maar ze haalden hem er weer uit en zeiden dat ze op ons zouden stemmen."

Met succes, blijkt nu, want GroenLinks haalde in Uden voor het eerst een zetel. Met dank aan Loes, waarvan we bij deze vaststellen: zij is geen fictie, ze is een feit.

Loes Petersen (voor) op campagne in Uden